GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovina energijom i više cijene struje i plina katapultirale dobit njemačkog RWE-a

Trgovina energijom i više cijene struje i plina katapultirale dobit njemačkog RWE-a
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 17:06
Autor: SEEbiz / H
ESSEN - Oscilacije cijena energije pogodovale su odjelu za trgovinu njemačke energetske kompanije RWE-a, a skok njegove dobiti i prihoda u prvih devet ovogodišnjih mjeseci potaknule su i više cijene struje i plina.

U razdoblju od siječnja do rujna RWE-ova prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je 70,8 posto, na 4,1 milijardu eura.

Vanjski je prihod udvostručen, na 26,93 milijarde eura, kada se isključe porezi na struju i plin.

Prihod od struje gotovo je udvostručen, na 21,8 milijardi eura, zahvaljujući snažnom rastu cijena na tržištima energije. Kompanija je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci proizvela nešto manje struje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihod od plina bio je otprilike tri i pol puta veći, poskočivši na 3,6 milijardi eura, također potaknut skokom cijena.

Prilagođena je neto dobit udvostručena, na 2,1 milijardu eura.

U temeljnom poslovanju sa strujom prilagođena EBITDA više je nego udvostručena, na 3,49 milijardi eura, odražavajući znatno slabiji rezultat u istom prošlogodišnjem razdoblju zbog vala hladnoće u Teksasu, ali i aktiviranje novih vjetroelektrana i povoljne vremenske prilike.

U odjelu trgovine poskočila je za 59 posto, a financijski direktor Mueler izdvaja i trostruko veću dobit u odjelu za proizvodnju struje u pogonima koji kao gorivo koriste plin i biomasu, zbog viših veleprodajnih cijena.

RWE proizvodi i prodaje struju, ali i trguje strujom, plinom i dozvolama za ugljični dioksid, što mu može donijeti veliku dobit u razdoblju velikih oscilacija cijena.

"Jako dobro znamo kako tržišta funkcioniraju. Kada god dođe do oscilacija, moguće je zauzeti odgovarajuće pozicije", rekao je u četvrtak glavni financijski direktor Michael Mueller.

RWE je općenito škrt na riječima kada je u pitanju njegova strategija trgovanja i načelno smatra da su oscilacije dobre za poslovanje.

U ovoj godini kompanija očekuje prilagođenu EBITDA-u u rasponu od pet do 5,5 milijardi eura i prilagođenu neto dobit od 2,1 do 2,6 milijardi eura.

Tagovi: RWE, električna energija, kompanija RWE
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE