GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Thyssenkruppova podružnica za vodik uspješno debitirala na tržištu

Thyssenkruppova podružnica za vodik uspješno debitirala na tržištu
IPO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2023 / 08:37
Autor: SEEbiz / DPA
FRANKFURT - Nucera, vodikova podružnica njemačkog čelika i industrijskog konglomerata Thyssenkrupp, uspješno je debitirala na frankfurtskoj burzi u petak, budući da je njezina izdana cijena od 20 eura (21,80 dolara) porasla oko 6% na otvaranju trgovanja.

"Postigli smo svoj cilj i uspješno pokrenuli naše poslovanje s vodikom u izazovnom okruženju tržišta kapitala", rekao je Miguel Ángel López Borrego, izvršni direktor Thyssenkrupp AG, Nucerine matične tvrtke.

"To tvrtki daje dovoljno financijskih mogućnosti za daljnji rast i proširenje vodeće tržišne pozicije u proizvodnji zelenog vodika."

Cijena Nucere porasla je na 21,50 eura u trgovanju u petak ujutro.

Tvrtka sa sjedištem u Dortmundu, početno vrijedna oko 2,5 milijardi eura na burzi, proizvodi elektrolizere, uređaje u kojima se voda razgrađuje na vodik i kisik. Proizvedeni vodik kasnije se koristi kao gorivo.

S obzirom na prijelaz na zelenu energiju i rastuću potražnju za vodikom, smatra se da tržište ima veliki potencijal, ali se također žestoko bori. Konkurenti uključuju njemački Siemens Energy, ITM Power iz Britanije, kao i Plug Power i Cummins, oba iz Sjedinjenih Država.

Polovica od 600 zaposlenika Thyssenkrupp Nucere radi u Njemačkoj, uglavnom u zapadnom gradu Dortmundu.

Matična tvrtka sa sjedištem u Essenu već je razmatrala pokretanje dionica za Nuceru prošle godine, ali se u početku suzdržala od toga zbog nestabilnih tržišnih uvjeta.

Prihodi će se uložiti u elektrolizu alkalne vode za klimatski neutralnu proizvodnju vodika, od čega Nucera očekuje snažan rast.

U elektrolizi se uz pomoć struje voda rastavlja na svoje komponente - vodik i kisik. Ako je električna energija prethodno bila proizvedena na klimatski neutralan način, na primjer pomoću vjetroturbina ili solarnih ćelija, vodik se može smatrati "zelenim".

Thyssenkrupp Nucera također gradi postrojenja za kloralkalnu elektrolizu, što se smatra njezinim konvencionalnijim poslovanjem s kruhom i maslacem. Klor proizveden ovim postrojenjima koristi se za pročišćavanje pitke vode ili kao osnovni materijal za kemijske tvrtke, na primjer.

Ovo područje je profitabilno, dok je elektroliza alkalne vode još uvijek u fazi ulaganja i ne očekuje se da će ostvariti dobit prije financijske godine 2024.-25. Nucera financijska godina traje do kraja rujna.

U prvoj polovici financijske godine 2022.-23. Nucera je ostvarila promet od 306 milijuna eura, 130 milijuna eura više nego u istom razdoblju prošle godine. Poslovni rezultat (EBIT) iznosio je 13,3 milijuna eura, u usporedbi sa 7,1 milijun eura u istom razdoblju prošle godine.

Knjiga narudžbi je velika. S američkom tvrtkom Air Product Nucera želi u Saudijskoj Arabiji instalirati postrojenje snage 2 gigavata, opskrbljeno elektrolizerima njemačke tvrtke.

U luci Rotterdam u Nizozemskoj, tvrtka sa sjedištem u Dortmundu radi s energetskom grupom Shell na proizvodnji zelenog vodika i njegovom otpremanju.

Thyssenkrupp trenutno drži 66% Nucere, a talijanska industrijska tvrtka De Nora 34%. U budućnosti se očekuje promjena vlasničke strukture, te bi 24% temeljnog kapitala moglo doći u free float.

Nucera izdavanjem novih dionica želi prikupiti novac za financiranje potrebnih investicija. Thyssenkrupp namjerava zadržati većinu u Nuceri.

Tagovi: Thyssenkrupp, Nuvera, vodik
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE