GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Szijjártó: Odnosi Hrvatske i Mađarske najslabiji u energetici

Szijjártó: Odnosi Hrvatske i Mađarske najslabiji u energetici
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2024 / 07:56
Autor: SEEbiz
PETRINJA - Odnosi Hrvatske i Mađarske najslabiji su na području energetike, rekao je u razgovoru za Hinu mađarski šef diplomacije Peter Szijjártó. Dodao je da Srbiji ne treba uvjetovati članstvo u Europskoj uniji pitanjem Kosova i da Rusija nije prijetnja nijednoj članici NATO saveza.

Szijjártó je u ponedjeljak u Petrinji otvorio novu osnovnu školu, izgrađenu nakon razornog potresa koji je pogodio grad krajem 2020. godine, za koju je Mađarska donirala gotovo 22 milijuna eura.

Nova škola stajat će „kao simbol prijateljstva Mađarske i Hrvatske”, rekao je tom prigodom Szijjártó.

Odnosi dviju zemalja najbolji su na području zaštite dviju manjina, njihovih identiteta i kulturnih ostavština, što je pozitivan primjer za cijelu Europu, kazao je Szijjártó u razgovoru za Hinu.

S druge strane, najslabija karika odnosa Zagreba i Budimpešta je energetska suradnja, tvrdi mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine.

On razumije da je povratak Ine u hrvatsko vlasništvo „ključno pitanje” za vladu, ali smatra da to ne smije biti „međudržavno pitanje” jer se eventualni povratak hrvatske naftne tvrtke mora realizirati u razgovoru s vlasnicima MOL-a koji jest mađarska, ali nije državna tvrtka.

„Mnogo sam puta ponovio hrvatskim partnerima da mi shvaćamo da je to problem, ali on se mora odvojiti od svih drugih aspekata bilateralne suradnje”, kazao je.

"Hrvatska vlada još nije spremna na to”, nastavio je Szijjártó.

MOL je u siječnju ponovno kritizirao hrvatski JANAF zbog njegove, smatra mađarska energetska tvrtka, previsoke tarife za transport nafte koju je prozvao nepravednom.

Mađari ukazuju na značajno poskupljenje JANAF-ovih usluga te ga prozivaju za „ratno profiterstvo”, prenio je N1 u siječnju. Hrvatska tvrtka se brani da je cijena jednaka za sve partnere i da se ona definira prema utvrđenoj metodologiji.

Szijjártó je u ponedjeljak rekao da ta situacija ne smije biti „ideologizirana ni politizirana” jer je riječ o tehničkom pitanju pošto Mađarska može kupovati plin samo iz dva smjera, iz Rusije preko Ukrajine, te putem Jadranskog naftovoda.

U slučaju gašenja naftovoda iz Rusije, koji opskrbljuje „dvije i pol države” – Mađarsku i Slovačku te djelomično Češku, JANAF to ne može nadoknaditi jer nema dovoljne kapacitete.

„Da je bilo stvarne volje da se kapacitet JANAF-a poveća, nešto bi se i dogodilo u dvije godine od izbijanja rata u Ukrajini, ali se nije dogodilo ništa, što Budimpeštu zbunjuje", rekao je ministar.

Naglasio je kako je za Mađarsku ključno pitanje sigurnosti opskrbe, a JANAF nudi samo zakup naftovoda na tri mjeseca te je značajno povećao cijenu od početka rata.

Tagovi: szijjarto, ina, mol, janaf, energetika
PROČITAJ I OVO
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE