GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve skuplja nafta ponovo najveći generator rasta inflacije

Sve skuplja nafta ponovo najveći generator rasta inflacije
KLAĐENJE NA NAFTU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2023 / 19:38
Autor: SEEbiz / klix.ba
ANALIZA - Cijene nafte su na putu da ovaj mjesec dosegnu 100 dolara po barelu prvi put u 2023. nakon što su porasle za gotovo 30 posto od lipnja, nakon smanjenja proizvodnje u Rusiji i Saudijskoj Arabiji i rastuće potražnje iz Kine.

Sirova nafta Brent, referentna vrijednost za naftu, porasla je prošli tjedan na 10-mjesečni maksimum od gotovo 94 dolara po barelu, u odnosu na 72 dolara po barelu na najnižoj točki u lipnju, krećući se prema najvećem tromjesečnom rastu od ruske invazije na Ukrajinu.

Lakša američka nafta West Texas Intermediate porasla je sa 67 dolara po barelu na 90 dolara po barelu u istom razdoblju. Obje su referentne vrijednosti porasle za oko 4 posto u tjednu.

Cijene benzina i dizela u Velikoj Britaniji počele su skromno rasti, dodajući 10 penija na cijenu litre od lipnja. Motoristička organizacija RAC priopćila je da je prosječna cijena bezolovnog goriva u petak iznosila 1,52 funte po litri, u odnosu na 1,43 funte u lipnju. U SAD-u, gdje porez čini manji dio cijene pumpe, benzin je skočio više od 10% na 3,90 dolara za galon (3,8 litara).

Povećana potražnja za letovima u SAD-u, Europi i, odnedavno, Kini, potaknula je još veći rast cijena mlaznog goriva koji prati Uprava za energetske informacije (EIA). Cijene su u prosjeku iznosile 3,07 USD po galonu krajem kolovoza, što je povećanje od 50% u odnosu na nedavno najnižu cijenu od 2,05 USD početkom svibnja.

Ranije ovog mjeseca, Saudijska Arabija produžila je kombinirano smanjenje od 1,3 milijuna barela dnevno (bpd) do kraja godine, ubrzavajući pad globalnih zaliha.

Smanjenje opskrbe iz Rusije radi povećanja cijena također je poduprlo napore drugih zemalja OPEC-a da poguraju cijene prema 100 dolara po barelu.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je prošli tjedan da će stalna smanjenja opskrbe od strane dvaju čelnika Opec+ stvoriti "značajan manjak opskrbe", što predstavlja značajnu prijetnju stalnoj volatilnosti cijena.

Izvješće je stiglo samo dan nakon što je Opec objavio da se tržište suočava s manjkom od više od 3 milijuna barela dnevno u narednom tromjesečju, što bi moglo rezultirati najvećim manjkom ponude u više od desetljeća.

Saudijska Arabija i njeni partneri iz Opeca također su zabrinuti jer je IEA predvidjela da će potražnja za naftom dosegnuti vrhunac prije 2030. godine, za koju neki analitičari vjeruju da bi se mogla pomaknuti do 2026. godine zbog brzog prelaska na obnovljive izvore energije koji je već u tijeku.

Očekuje se da će rastući troškovi goriva i potražnja kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, pomutiti izglede za središnje banke i njihovu misiju smanjenja stope inflacije koja je još uvijek znatno iznad ciljane razine od 2 posto.

Pad cijena nafte odigrao je veliku ulogu u padu inflacije u prvoj polovici ove godine, ali sada se očekuje da će djelovati kao kočnica u drugoj polovici iu 2024.

Europska središnja banka provela je svoje 10. uzastopno povećanje kamatnih stopa prošlog tjedna i implicirala da će vjerojatno stati na tome. U petak su, međutim, političari rekli da daljnje povećanje nije isključeno.

Očekivalo se da će kamatne stope središnje banke SAD-a dosegnuti vrhunac nakon prošlomjesečnog pada temeljne inflacije, koja izbacuje nestabilne stavke poput goriva i hrane. Ipak, Federalne rezerve su signalizirale da vrata ostaju otvorena za moguće konačno povećanje u studenom.

"Klađenje na naftu postaje omiljena trgovina na Wall Streetu. Nitko ne sumnja da će odluka Opec+ (proizvodnja nafte) krajem prošlog mjeseca održati tržište nafte vrlo tijesnim u četvrtom kvartalu", rekao je Edward Moya, analitičar u OANDA-i.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
cijena nafte

Tagovi: nafta, cijene nafte, inflacija, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE