GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štern: Najveći problem Ine prodaja 25 posto dionica s pravom veta MOL-u

Štern: Najveći problem Ine prodaja 25 posto dionica s pravom veta MOL-u
ANTIKORUPCIJSKO VIJEĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2022 / 14:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nekadašnji direktor i bivši član Nadzornog odbora (NO) Ine Davor Štern izjavio je u ponedjeljak na saslušanju pred Antikorupcijskim vijećem da je najveća greška u privatizaciji Ine bila prodaja mimo natječaja 25 posto plus jedne dionice uz pravo veta 2003. godine mađarskom Molu.

Štern je ustvrdio da je pravo veta bila "otrovna pilula" koja je tada ugurana u ugovor, bez čega ni jedna druga kompanija nije željela ući u Inu.

Do promjena ugovora dolazilo koruptivnim radnjama

Posvjedočio je kako mu je pravnik Marijan Kostrenčić, koji je tada zastupao austrijski OMV, rekao da je bio zainteresiran za Inu, ali im u pregovorima nije dato pravo veta. Kad su kasnije saznali da je veto uključen u uvjete kupovine natječaj je bio gotov.

"Već tada je bilo razvidno da je Mol krenuo na Inu kao partner, u prvih nekoliko godina kao relativno tihi partner, osim što su imali funkciju financijskog direktora", kaže Štern.

Do 2008. - 2009. godine "išlo je kako je išlo", a onda su počele promjene ugovora do kojih je dolazilo koruptivnim radnjama, kazao je Štern. Smatra kako može reći da se posljedice ugovora mogu poništiti, ali ne i to da su dionice kupljene bez obzira na koruptivne radnje.

Za tadašnju premijerku Jadranku Kosor rekao je kako je bila čvrsto za to da se Ina stabilizira. No, 2012. su maknuti iz Nadzornog odbora nakon čega su napravili izvješće koje sadrži sve što je tada opterećivalo Inu, poput promjene upravljačkog modela Ine za koji je rekao da je bio nakaradan.

Štern je ustvrdio da su se 1998. i 1999. godine, dok je bio na čelu Ine, vodili pregovori o spajanju s Molom kako bi kao ravnopravni partneri zajedno krenuli u osvajanje tržišta susjednih zemalja i Češke, Slovačke i Poljske. No, nakon promjene vlasti 2000. to je sve palo u vodu i više se o tome nije razgovaralo.

Kobna je bila 2008. kad je Ina u vrijeme povijesno visoke cijene nafte kupila 200.000 tona nafte, zbog čega je imala gubitak od 1,6 milijardi kuna pa je Mol priskočio u pomoć. Tada je počeo proces Molova "puzajućeg preuzimanja Ine", smatra Štern.

Mol je potom od Ine preuzimao sve više dionica, a iako udio nije bio dovoljan za većinsko vlasništvo preuzeo je sve poslovne funkcije.

Smatra da se bez drastičnih promjena modela upravljanja Inom neće riješiti osnovni problem te da bi Mol, ako smatra Inu tvrtkom kćerkom, trebao pokazati većinski udio. Nije vidljivo, kaže, da su vlasnici 51 posto dionica, a imaju prava kao stopostotni vlasnici.

Prodaja "Bijelih noći" ukazuje na korupciju, ali za to nema dokaza

Štern je također rekao da se protivio prodaji obećavajućih polja "Bijelih noći" za sitan novac, u što su bili uključeni tadašnji potpredsjednik Vlade Goran Granić i ministar financija Slavko Linić, dok je Inu vodio Tomislav Dragičević.

To je bilo napravljeno na način koji ukazuje na korupciju jer se šteta od propuštane dobiti mjeri u desecima milijardi dolara, kazao je Štern, no za to nema dokaze.

Za profitabilna polja u Siriji rekao je da su ih morali napustiti zbog nastupajućih sankcija prema Siriji, a to se dogodilo za vrijeme Vlade Zorane Milanovića.

Kad je riječ o zatvaranju sisačke rafinerije i modernizaciji riječke rafinerije u vrijeme energetske krize, kaže da to smatra nedopustivim i boji se da će doći do nestašice dizel goriva.

Govoreći o novoj aferi u Ini teškoj milijardu kuna, Štern je ocijenio kako sve ostalo "ispod radara" da nije došlo do ogromnog povećanja cijene energenata zbog rata u Ukrajini.

Ovako je loš ugovor završio katastrofalno, krivnja je Uprave što je dozvolila takav način trgovine i to zahtjeva najstrože kažnjavanje svih uključenih, poručio je.

Ponovio i kako ne vidi odgovornost ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića u aferi izvlačenja novca iz Ine.

Budućnost i ponovno rađenje Ine Štern vidi u "mirnom razvodu braka između Ine i Mola", a za arbitražu je rekao da je to najgori način rješavanja sporova.

Način upravljanja i izbora NO-a i Uprave Ine protivan Zakonu o trgovačkim društvima

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine (2012-2016) Siniša Petrović ustvrdio je kako je sadašnji način upravljanja i izbora NO-a i Uprave Ine potpuno protivan Zakonu o trgovačkim društvima, to je mješavina dualističkog i monističkog modela.

"Situacija u kojoj NO i Uprava djeluju je patološka, dioničari očekuju da zastupate njihove interese, a ako to radite postupate protivno zakonu. Ako postupate u skladu sa zakonom, onda ne postupate u skladu s očekivanjima dioničara", rekao je.

Dodao je da promjena sustava upravljanja ne bi donijela ništa, jer su ključni vlasnički odnosi i koliko dionica ima Mol, a koliko Hrvatska, te upozorio da većinsko vlasništvo države nije garancija uspješnog upravljanja.

Fotografija: Patrik Macek, Pixsell

Tagovi: Davor Štern, antiokorupcijsko vijeće, Siniša Petrović, kompanija Ina, kompanija MOL, Marijan Kostrenčić
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE