GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štern: Moglo bi doći do nestašice dizela

Štern: Moglo bi doći do nestašice dizela
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2022 / 12:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Energetski stručnjak Davor Štern gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao najave rasta cijene plina.

Štern je rekao da vlada teško može spriječiti rast cijena goriva.

“Dizel je poskupio, poskupjet će još više i bojim se da će doći do nestašice dizela. Naime, ovo što se događa u Europi s dizelom je očekivano i objašnjivo, ali to nam ne pruža neku utjehu. U Francuskoj je izvanredna situacija, od šest rafinerija pet ne radi, radnici su u štrajku, dizela nedostaje na tržištu, istovremeno se zbog skupog plina dizel koristi za proizvodnju energije. Kad se spoji sve to, doći će do velike nestašice dizela, a istovremeno do porasta njegove cijene. Koliko će vlada moći spriječiti to - bojim se da će to biti skokovite promjene”, rekao je Štern za N1 televiziju.

“To nije sve, bojim se da će s dizelom biti još puno problema, pogotovo ovaj tjedan, dok se ne okonča štrajk u Francuskoj”, dodao je.

Hrvatska, rekao je energetski stručnjak, nema ništa s francuskim rafinerijama, ali imala bi rješenje da ima aktivnu rafineriju.

“Da imamo jednu aktivnu rafineriju, kao što je Rijeka, koja radi punim pogonom na bazi uvozne nafte, čija cijena pada, imali bismo dizela koliko hoćemo. Međutim, da bi se to dogodilo treba doći do dogovora s drugim većinskim vlasnikom u Ini. Mislim da farse s Inom trebaju prestati i da trebamo naći konačno rješenje kako koristiti Inu za dobrobit hrvatskog gospodarstva”, rekao je Štern.

“Trebamo shvatiti da imamo alate u svojim rukama, samo ih trebamo upogoniti”, dodao je.

Tagovi: Davor Štern, dizel, gorivo, nestašica dizela
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
Plenković: HEP ostaje u rukama države
PORUKE
Plenković: HEP ostaje u rukama države
ZAGREB - Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
RUPA U SANKCIJAMA
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
ANKARA - Američki list Politico piše da Turska rusku naftu maskira kao vlastitu i izvozi je u Europsku uniju, donoseći Rusiji milijarde profita, koristeći rupu u sankcijama.
IEA upozorava na opasnost od nestašice esencijalnih energetskih minerala
UPOZORENJE
IEA upozorava na opasnost od nestašice esencijalnih energetskih minerala
LONDON - Cijene minerala bitnih za zelenu tranziciju pale su na razine prije Covida-19 jer ponuda sustiže i premašuje potražnju.
Đedović Handanović: U rafineriju nafte u Smederevu biće uloženo 2,4 milijarde evra
INVESTICIJE
Đedović Handanović: U rafineriju nafte u Smederevu biće uloženo 2,4 milijarde evra
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da će u novu rafinerija nafte u Smederevu, prema sporazumu između Vlade Srbije i China Energy International Group, biti uloženo blizu 2,4 milijarde evra, te da će biti izgrađena uz poštovanje najviših ekoloških standarda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE