GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU

Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
RUPA U SANKCIJAMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2024 / 12:21
Autor: SEEbiz
ANKARA - Američki list Politico piše da Turska rusku naftu maskira kao vlastitu i izvozi je u Europsku uniju, donoseći Rusiji milijarde profita, koristeći rupu u sankcijama.

Istraživanja Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA) i Centra za proučavanje demokracije (CSD) pokazuju da se čini da ruska nafta u velikim količinama ulazi u EU preko Turske.

Viši energetski analitičar CSD-a kaže da je Turska postala strateška tranzitna točka za ruske naftne proizvode koji se preusmjeravaju u EU, generirajući stotine milijuna poreznih prihoda za Kremlj.

Od veljače 2023. do veljače 2024. Turska je povećala kupnju iz Rusije za 105 posto u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci. U istom je razdoblju turski izvoz goriva u EU skočio za 107 posto.

"To ne znači da je svaki teret goriva koji stiže u EU iz Turske ruski. Turska ima rafinerije koje mogu preraditi gotovo milijun barela sirove nafte dnevno. A turske će tvrtke također vjerojatno preprodavati dio neruskog goriva EU-u ”, navodi se u izvješću.

Općenito, shema kroz koju rusko gorivo stiže u EU povezana je s rupom u sankcijama. Unatoč ograničenjima, postoji dopuštenje uvoza "mješanog" goriva u EU ako je označeno kao nerusko.

Prema istraživanju, ova je shema Moskvi donijela do tri milijarde eura iz samo tri luke (Ceyhan, Marmara Ereğlisi i Mersin) u 12 mjeseci nakon što je EU zabranio rusko gorivo u veljači 2023.

Na primjer, jugoistočna luka Ceyhan ima ograničene cestovne i željezničke veze s rafinerijama, što joj daje malo načina za primanje velikih pošiljki goriva osim tankera koji su usidreni na njezinim terminalima.

Od veljače 2023. do 2024. luka je primila približno 22 milijuna barela goriva, od čega je 92 posto došlo iz Rusije, što je trostruko više od količine koju je uvezla iz Moskve prethodne godine. U istom razdoblju 85 posto izvoza goriva iz luke otišlo je u EU.

Slična situacija događa se u zapadnoj luci Marmara Ereğlisi i južnoj luci Mersin. Obje su luke pokazale slične godišnje skokove ruskog uvoza – udvostručenje u Marmara Ereğlisiju i utrostručenje u Mersinu – što se poklopilo s porastom izvoza u EU.

Carinske vlasti u Grčkoj, jednom od najvećih uvoznika takvog goriva, izjavile su da provode "adekvatne kontrole u fazi carinjenja i nakon toga" te da "do danas nisu otkriveni nikakvi prekršaji".

Međutim, u izvješću se objašnjava da se u praksi provjerava dokument koji ukazuje na podrijetlo tereta, a koji se naziva "potvrda o podrijetlu".

Uvoz goriva s ruskim dokumentima uglavnom je protuzakonit prema zakonima EU-a, ali jednostavno "rebrandiranje" turskih starih isporuka novim turskim certifikatom nije.

Tagovi: turska, rusija, sankcije, nafta, erdogan, putin
PROČITAJ I OVO
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
Od utorka pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Od utorka će na snazi biti nove cijene goriva, neslužbeno se doznaje.
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
DIVIDENDA
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
ZAGREB - Dioničarima Ine bit će iz dijela dobiti za 2023. i zadržane dobiti za 2022. godinu, isplaćena dividenda od 24 eura po dionici, izvijestila je Ina u petak.
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
OIE
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je javni natječaj za dodjelu tržišne premije radi poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za sunčane elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane, a planirana sredstva potpore za taj natječaj iznose 257,2 milijuna eura.
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare
PORUKE
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako razumije zabrinutost radnika te je poručio da se pripremaju za osvajanje kupaca i pravnu borbu, komentirajući time prosvjed radnika Gradske plinare Zagreb - Opskrbe zbog gubitka posla opskrbe plinom zagrebačkih kućanstva.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE