GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija spremna da kupuje deo tečnog gasa iz Luke Bar

Srbija spremna da kupuje deo tečnog gasa iz Luke Bar
SPREMNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2023 / 17:20
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Predsjednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Jakov Milatović, razgovarali su u Beogradu o važnim pitanjima - od infrastrukturnih pitanja, izgradnji autoputeva koji će nas povezivati, da iz Beograda do Podgorice stignemo za 4,5 sata, potrebi za daljom izgradnjom željezničke pruge, daljim povezivanjem i u energetskom smislu.

To se, kaže Vučić, odnosi na dalekovod Pljevlja-Bajina Bašta, kod kojeg postoje tehnička neslaganja i problemi, što se danas analiziralo.

Govorilo se i o najavi iz Crne Gore koja namerava da napravi terminal za tečni gas u Baru.

- Srbija je zainteresovana da deo tog tečnog gasa kupuje, zato smo spremni da čelične cevi odmah pustimo prema mjernoj stanici koja bi bila u Bijelom Polju. Dakle, mi Zlatibor - Prijepolje - Bijelo Polje mjerna stanica, da bismo mogli da se povežemo i da značajne količine tog gasa preuzimamo - rekao je Vučić.

Naveo je da bi dnevno bilo moguće preuzeti 2,7 miliona kubnih metara, što, ističe, nije dovoljno, ali bi pomoglo daljoj sigurnosti snabdijevanja i diversifikaciji gasnog snabdijevanja u budućnosti.

Govorilo se i o mogućnosti uvođenja direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore, a Vučić je rekao da je to važno pitanje i jedna od prepreka u razvoju biznisa i ekonomskih odnosa dve zemlje.

- Ne bih da govorim o tome ko je za to krivac, ali samo želim da znate da je sa naše strane to potpuno čisto. Ovde je u pitanju nešto drugo. Najveći broj korespodentskih banaka u Crnoj Gori je iz Švajcarske i Nemačke, pa oni žele da sa tim rade. Kod nas to funkcioniše 15 godina sa BiH, gde je valuta za plaćanje konvertabilna marka. Po principu međunarodnog kliringa, tu nema problema - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao i da su neistiniti navodi da će Banka Poštanske štedionice kupiti Prvu banku iz Crne Gore.

Tagovi: lUKA bAR, LNG, Aleksandar Vučić, Jakov Milatović
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE