GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija planira da nastavi povezivanje sa susedima u energetskom sektoru

Srbija planira da nastavi povezivanje sa susedima u energetskom sektoru
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2024 / 17:20
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je u Atini da Srbija planira da nastavi da radi na povezivanju sa susedima u sektoru gasa, prenosne električne energije i transporta nafte, što je uslov veće energetske sigurnosti i daljeg napretka u oblasti energetike.

Đedović Handanović, je na Ministarskom sastanku Grupe na visokom nivou o energetskoj povezanosti Centralne i Jugoistočne Evrope (CESEC) , istakla da je energetska sigurnost Zapadnog Balkana ujedno i energetska bezbednost Evrope, navodi se na sajtu vlade.

To je istovremeno, kako je dodala, i glavna tema za bolje povezivanje kako bismo imali veću sigurnost snabdevanja kroz energetsku infrastrukturu, ali i kroz transformaciju sektora električne energije, koji je prioritet u energetskoj tranziciji.

Ona je navela da je, kada je reč o Srbiji, tema razgovora bila i izgradnja reverzibilnih hidroelektrana, pre svega RHE Bistrica.

Prema njenim rečima, namera je da se sa Rumunijom dodatno pojača povezanost, imajući u vidu da je u planu proširenje kapaciteta hidroelektrana na Đerdapu, a u perspektivi i gradnja nove reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3.

Regionalno povezivanje nam je važno i kako bismo izgrađene nove kapacitete iz OIE mogli lakše i brže da integrišemo na mrežu, rekla je ministarka.

Đedović Handanović je istakla da će posle gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, naša zemlja raditi na povezivanju i sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, što će doneti dodatne izvore gasa u slučaju potrebe, dok je u naftnom sektoru prioritet gradnja novog naftovoda između Srbije i Mađarske.

Ona je prenela da se razgovaralo i o vodoniku kao energentu budućnosti, za koji se Srbija priprema kroz donošenje neophodne regulative za razvoj vodonika, kao i kroz razgovore o mogućnostima za proizvodnju ovog energenta u našem industrijskom sektoru.

Prema njenim rečima, Srbija je prepoznata kao lider u zelenoj energetskoj tranziciji u okviru Energetske zajednice zbog napretka koji je ostvaren u prethodnih godinu dana u oblasti dekarbonizacije i reformama sprovedenim u energetskom sektoru.

Tagovi: đedović, gasovod, plinovod, energetika
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE