GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija: Hoće li skočiti cena goriva zato što je pumpama dozvoljena veća marža?

Srbija: Hoće li skočiti cena goriva zato što je pumpama dozvoljena veća marža?
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2023 / 17:13
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Vlada je izmenila Uredbu o ograničenju cene naftnih derivata i benzinskim stanicama maržu sa devet povećala na 13 dinara, nakon što je krajem prošle godine ona podignuta sa sedam dinara.

Maksimalne cene evrodizela i benzina, međutim, i dalje će biti ograničene. Do narednog petka, jer se cene menjaju na nedeljnom nivou, dizel će koštati najviše 197, a benzin 168 dinara.

Povećanje marže u ovom trenutku potrošače ne dotiče, a, sudeći prema mišljenju sagovornika Danasa, ne utiče mnogo ni na vlasnike pumpi i njihov posao.

Predsednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi Milan Rakić kaže za Danas da marža mora da bude srazmerna investiranom, odnosno nabavnoj ceni.

“Mora biti procentualna, ne može da raste cena, a marža u apsolutnom iznosu ostaje ista, što znači da se procentualno smanjuje. Mi smo radili sa 3,5 odsto maržom, sa kojom niko ne može da radi. To znači da je posao već uništen”, kaže Rakić.

Kompletno tržište je dobio NIS, kaže, jer jedino NIS ima pravo na veleprodajnu cenu.

“Svi mi gorivo nabavljamo iz Pančeva, šta je država uspela da uradi? Da nam cena dizela ne bude najviša i tako godinu dana. Dozvolili su da samo NIS prodaje poljoprivredno gorivo za 179 dinara. A sve te anomalije na tržištu su posledica potpuno pogrešne Uredbe i potpuno pogrešnog Pravilnika za obračun veleprodajnih cena”, napominje Rakić.

Ispaštaju, ističe, jedino privatne benzinske stanice, a ne NIS jer on formira za sebe veleprodajnu cenu i u veleprodajnoj marži uspeva da ispuni sve ono što im nije dozvoljeno u maloprodaji.

“Da bi privatne benzinske stanice preživele, potrebno je da je marža bude 10 odsto, da bi se pokrili troškovi marža minimum mora da bude 8,4 odsto”, naglašava Milan Rakić.

S druge strane, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da će posle najnovije izmene Uredbe biti omogućen nastavak rada mreže benzinskih stanica koja može da zadovolji potrebe potrošača u svim delovima Srbije.

“Povećanje razlike između veleprodajne i maloprodajne cene sa devet na 13 dinara, došlo je za neke prekasno, ali većini benzinskih stanica će omogućiti opstanak. Naglašavam opstanak, jer svi troškovi koji se finansiraju iz razlike u ceni su značajno povećani u poslednjih godinu dana, tako da o nekoj ekstra dobiti ne može biti ni govora”, ističe Mićović.

Treba imati u vidu, kako kaže, da je Uredbom definisana razlika u ceni sa PDV-om, tako da realno, kada se plati PDV ona iznosi 10,80 dinara po litri.

Ograničenje cena derivata nafte je, ističe, mera za kojom je početkom energetske krize posegla većina država u Evropi.


“Teorija ekonomije i iskustva iz nekih ranijih vremena upozoravaju, da takva mera može da pomogne samo ako ima ograničeno trajanje, jer vremenom počinje da generiše negativne efekte, može da ugrozi snabdevenost, pa i da trajno naruši tržište nekog proizvoda”, kaže Mićović.

Mesecima unazad UNKS je upozoravao, kako kaže, da je zbog nerealno male razlike između nabavne i prodajne cene koja je utvrđena Uredbom, ugrožen opstanak gotovo polovine benzinskih stanica u Srbiji, pre svega onih koje se ne nalaze u vertikalno integrisanim kompanijama u kojima se maloprodaja održava uz veliku podršku drugih segmenata poslovanja.

Osim toga, napominje, brojne privatne benzinske stanice u agrarnim regionima Srbije su ostale bez kupaca, jer je Uredbom NIS obavezan da poljoprivrednim gazdinstvima prodaje evrodizel po ceni daleko nižoj od tržišne, što je više nego dovoljan razlog da se snabdevanja agrara potpuno preseli na benzinske stanice ove kompanije.

“Zbog svega navedenog zatvorene su mnoge benzinske stanice, a manje naseljena područja Srbije praktično su počela da ostaju bez snabdevanja gorivom. Sada posle povećanja propisane razlike između nabavne i prodajne cene, očekujemo se da će biti uspostavljen obrnut trend”, kaže Mićović.

Tagovi: cene goriva, benzin, dizel, Goran Radosavljević, Vladimir Mićović, Milan Rakić
PROČITAJ I OVO
Shell u listopadu počinje preuzimati benzinske postaje MOL-a
AKVIZICVIJE
Shell u listopadu počinje preuzimati benzinske postaje MOL-a
LJUBLJANA - Kompanija Shell Adria trebala bi u listopadu početi preuzimati 39 benzinskih postaja od mađarske energetske grupacije Mol, objavila je danas slovenska kompanija iz grupacije britanskog energetskog diva. Očekuje se da će benzinske postaje u konačnici ponuditi rješenja za održivu mobilnost, uključujući stanice za punjenje električnih vozila.
Japanci će kroz dvije godine emitirati solarnu energiju iz svemira
PLANOVI
Japanci će kroz dvije godine emitirati solarnu energiju iz svemira
TOKYO - Japanska svemirska agencija JAXA u suradnji s više istraživačkih grupa na Sveučilištu Kyoto, 2025. godine planira izvesti prvi bežični prijenos sunčeve energije iz svemira na Zemlju pomoću mikrovalova.
Cijene nafte kliznule prema 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte kliznule prema 76 dolara
LONDON - Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara budući da su strahovanja od negativnog utjecaja viših kamatnih stopa na potražnju zasjenila načelni dogovor u SAD-u o podizanju limita državnog duga.
EPS kupuje nove bagere, za licencu izdvaja tri miliona
BAGERI
EPS kupuje nove bagere, za licencu izdvaja tri miliona
BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije (EPS) potpisala je ugovor sa danskom kompanijom FLSmidth za kupovinu tehnološke licence za pet novih rotornih bagera. Licenca je vredna tri miliona evra.
Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se špekulira da bi skupina OPEC+ mogla dodatno smanjiti proizvodnju, s obzirom da se usporava rast zapadnih gospodarstava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE