GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolski Asterion završio preuzimanje njemačke energetske kompanije Steag

Španjolski Asterion završio preuzimanje njemačke energetske kompanije Steag
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.12.2023 / 09:46
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Španjolski investitor Asterion novi je vlasnik njemačke energetske tvrtke Steag, a kupnja je finalizirana u petak, priopćio je Steag GmbH.

U kolovozu je najavljeno preuzimanje nekadašnjeg najvećeg njemačkog proizvođača električne energije na ugljen.

Asterion je tada najavio da želi razviti Steag kao cjelinu u održivog dobavljača energije. Navedena cijena za preuzimanje bila je 2,6 milijardi eura (2,87 milijardi dolara).

Od 2011. komunalna poduzeća njemačkih gradova Dortmund, Duisburg, Bochum, Essen, Oberhausen i Dinslaken posjeduju različite udjele u holdingu Steag GmbH. Tvrtku su odlučili prodati 2022. godine zbog velikih investicijskih zahtjeva.

Asterion je specijaliziran za infrastrukturne tvrtke, posebice u energetskom i telekomunikacijskom sektoru. Za španjolsku tvrtku akvizicija Steaga označava ulazak na njemačko tržište. Europska komisija odobrila je posao krajem listopada.

Steagov fokus sada je na poslovanju s obnovljivom energijom, koje posluje pod imenom Iqony. U 2022. Steag Grupa ostvarila je dobit prije kamata i poreza od nešto više od 1 milijarde eura uz promet od 5,7 milijardi eura. Krajem 2022. godine zapošljavala je dobrih 5500 ljudi.

S Asterionom kao novim vlasnikom, Steag ima potrebnu financijsku snagu za nastavak transformacije tvrtke, objasnio je izvršni direktor Steaga Andreas Reichel.

Osim ulaganja u vodik, skladištenje energije, fotonaponsku energiju i energiju vjetra, kao i mreže daljinskog grijanja, cilj je učiniti lokacije elektrana na rijekama Ruhr i Saar klimatski neutralnima. To će se postići izgradnjom postrojenja za proizvodnju vodika ili novih plinskih elektrana na vodik.

Prema Reichelu, energetski prijelaz postaje stvarnost u Steagovim tradicionalnim lokacijama elektrana. "Iqony će tamo provesti mnoge svoje projekte dekarbonizacije, poput izgradnje klimatski neutralnih elektrana na plin." To bi također stvorilo održive izglede za em


Zasluge: Rolf Vennenbernd/dpa zaposlenici elektrana na ugljen, rekao je Reichel.

Tagovi: Asterion, Steag, energetika
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE