GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska: EU mora članicama pomoći u obuzdavanju cijena energije

Španjolska: EU mora članicama pomoći u obuzdavanju cijena energije
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2021 / 15:50
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Europska komisija trebala bi utvrditi smjernice kako bi pomogla državama EU-a da reagiraju na skok cijena struje, ne kršeći europske propise, smatra Španjolska, predloživši i kontrolu špekulanata na tržištu ugljika u EU i formiranje rezervi plina.

Cijene plina u Europi više su nego utrostručene ove godine zbog malih zaliha, velike azijsk potražnje i problema u proizvodnji.

U Španjolskoj veleprodajne su cijene struje također više nego utrostručene i vlada je prošli tjedan ograničila njihov rast i dobit elektroenergetskih kompanija.

Španjolske ministrice gospodarstva i okoliša Nadia Calvino i Teresa Ribera u ponedjeljak su Europskoj komisiji poslale dokument u kojem traže da se obuzda skok cijena.

"Države članice ne bi trebale biti prisiljene na improvizaciju i na ad-hoc mjere kad god tržište zakaže i potom se nadati da im Komisija neće prigovoriti", ističu ministrice u dokumentu poslanom u ponedjeljak.

"Hitno nam treba europski 'meni' mjera kako bi se moglo odmah reagirati na dramatičan skok cijena", poručuju.

Komisija je potvrdila da je primila pismo i priopćila da će odgovoriti u dogledno vrijeme.

Madrid predlaže i da se određenim trgovcima ograniči sudjelovanje na tržištu ugljika u EU zbog opasnosti da "pretjerano nagli rast cijena pokreću financijske špekulacije a ne realni faktori".

Predložena je i uspostava centralizirane europske platforme za kupnju plina i stvaranje strateških rezervi plina kako bi se spriječila izloženost EU-a promjenjivim međunarodnim tržištima.

Komisija je upoznata s raspravama o cijenama struje u državama-članica i pažljivo prati situaciju, izjavila je prošlog tjedna glasnogovornica.

"Funkcionalno i dobro integrirano tržište električne energije u EU-u, kontinuirana ulaganja u obnovljive izvore energije i poboljšanje energetske učinkovitosti ključni su za održavanje cijena energije što pristupačnijima za sve potrošače", rekla je glasnogovornica.

Tagovi: Španjolska, cijene energije, Nadia Calvino, Teresa Ribera
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE