GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solarna elektrana Briska Gora do 2024.

Solarna elektrana Briska Gora do 2024.
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2020 / 09:20
Autor: SEEbiz
ULCINJ - Procedura potrebnih izmjena i dopuna postojećeg Prostorno urbanističkog plana (PUP) Ulcinja, u dijelu koji se odnosi na definisanje priključka solarne elektrane Briska Gora na prenosnu mrežu, u završnoj je fazi i njegovo usvajanje predviđeno je u aprilu, čime će se stvoriti uslovi da počne realizacija ugovora.

To je izjavio izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u Elektroprivredi (EPCG) Ivan Mrvaljević listu “Elektroprivreda”.

„EPCG od 2020. do 2024. godine planira izgradnju solarne elektrane Briska Gora, kroz dvije faze u saradnji sa finskom nacionalnom energetskom kompanijom Fortum i najvećim EPC ugovaračem u oblasti solarnih elektrana, Sterling & Willsonom. Solarne elektrana će biti ukupne snage od 250 megavati (MW) i očekivane godišnje proizvodnje od 450 gigavat-sati (GWh). Ukupna vrijednost investicije prelazi 200 miliona eura. Procedura potrebnih izmjena i dopuna PUP -a Ulcinja, u dijelu koji se odnosi na definisanje priključka elektrane na prenosnu mrežu, u završnoj fazi je i da je njegovo usvajanje je predviđeno u aprilu.

Tako u konačnom na ljeto možemo očekivati i početak realizacije ugovora“, rekao je Mrvaljević.

On je kazao da nastavljaju sa realizacijom projekta izgradnje vjetroelektrane “Gvozd” koji EPCG realizuje u partnerstvu sa austrijskom kompanijom Ivicom.

„Za ovu godinu planirano je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izvođenje potrebnih geoloških-istražnih radova, kao i sprovođenje pregovora o finansiranju sa međunarodnim finansijskim institucijama, po čijim pravilima će se i realizovati svi tenderi za nabavku opreme za vjetropark. Po završetku projekta, dobijanje građevinske dozvole i početak radova na izgradnji vjetroelektrane Gvozd, čija je procijenjena vrijednost oko 60 miliona eura, očekuje sljedeće godine, dok bi trebalo da bude puštena u rad u četvrtom kvartalu 2022. godine”, rekao je Mrvaljević.

Prema njegovim riječima, sljedećeg mjeseca se očekuje i usvajanje DUP-a za višenamjensku akumulaciju rijeke Komarnice, kojem će prethoditi i pozitivna ocjena Strateške procjene uticaja na životnu sredinu, te da će to biti ključni korak za dalji razvoj projekta izgradnje HE Komarnica.

Tagovi: solarna elektrana Briska Gora, Ulcinj, Ivan Mrvaljević, solarna energija, Elektroprivreda Crne Gore
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE