GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažna potražnja u SAD-u podigla cijene nafte prema 75 dolara

Snažna potražnja u SAD-u podigla cijene nafte prema 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2021 / 20:50
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 75 dolara, ohrabrene naznakama snažne potražnje SAD-u, koje su nadjačale bojazni da bi nova varijanta koronavirusa mogla naškoditi potrošnji.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva porasla 65 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 74,53 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,1 dolar višoj cijeni, od 71,88 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na izvješće američke vlade koje je pokazalo da su isporuke derivata iz rafinerija, pokazatelj potražnje, porasle u prošlom tjednu na 23,2 milijuna barela dnevno, najvišu razinu otkada su počeli objavljivati podatke.

Dodatno ih je ohrabrio podatak da su zalihe sirove nafte pale za 4,6 milijuna barela, više no što su analitičari očekivali.

"Brojke signaliziraju zdravu gospodarsku pozadinu", tumači Tamas Varga iz londonskog PVM-a.

Raspoloženje je podržala i američka središnja banka optimističnim prognozama za gospodarstvo, ali neki analitičari upozorili su na Fedovu najavu gašenja monetarnih poticaja u koronakrizi.

"Iako je Fedovo priopćenje potaknulo skok cijena nafte i dionica, ukidanje potpora gospodarstvu i kriza koju je izazvao omikron značajni su nepovoljni faktori s kojima se tržište nafte trenutno sučeljava", naglasio je Varga.

Zabrinutost zbog omikrona ograničila je i danas rast cijena nafte.

Britanija i Južna Afrika izvijestile su o rekordnom rastu broja novozaraženih koronavirusom, a mnoge kompanije širom svijeta traže od zaposlenika da rade od kuće, što bi u budućnosti moglo ograničiti potražnju.

To bi pak moglo značiti višak u opskrbi u sljedećoj godini, kao što je u ovotjednom izvješću prognozirala Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je barel referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu stajao 73,12 dolara, što znači da mu je cijena pala 1,16 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE