GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija za slučaj plinske krize računa na solidarnost susjeda

Slovenija za slučaj plinske krize računa na solidarnost susjeda
SOLIDARNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2022 / 12:56
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenija je zaključila sporazum s Italijom o solidarnoj pomoći koja bi joj omogućila sigurniju nabavu zemnog plina u očekivanju jesenske krize tog energenta, a vlada Roberta Goloba želi takve sporazume i s Hrvatskom i Austrijom.

Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta u srijedu je jednoglasno podržao zakon o ratifikaciji takvog sporazuma s Italijom koji će Sloveniji omogućiti da u slučaju nestašice plina od Italije zatraži solidarnu pomoć, kako bi osigurala taj energent za zaštićene potrošače, odnosno kućanstva, obrazovne i socijalne ustanove.

Riječ je o sporazumu koji je u ožujku ove godine s Italijom zaključila prijašnja vlada Janeza Janše, a predviđa mogućnost solidarne pomoći u krizama na recipročnoj osnovi.

"To je prvi sporazum takve vrste za kritične situacije, za slučaj da dođe do ozbiljnih problema na europskom tržištu zemnog plina" pojasnila je na sjednici odbora zastupnicima predstavnica vlade, državna tajnica Tina Seršen.

Potvrdila je da Slovenija ima interes da takve sporazume sklopi i s Hrvatskom i Austrijom, s čime su se složili i zastupnici, a namjera je da se takvi sporazumi zaključe prije ove jeseni.

Slovenija je po nekim procjenama s više od tri četvrtine potrošnje zemnog plina iz Rusije među europskim zemljama s najmanje diferenciranim izvorima, a sama nema LNG terminal, pa računa na mogućnost osiguranja opskrbe plinom iz hrvatskom LNG terminala na Krku i talijanskog u Rovigu blizu Venecije.

S potonjim je spojena plinovodom koji iz Italije vodi do kompresorske postaje u Šempeteru kod Nove Gorice.

Računa se da bi iz hrvatskog terminala u budućnosti mogla dobivati plin ako se osiguraju potrebni kapaciteti prijenosa koji su sada nedostatni, dok bi joj Italija u slučaju potrebe i krize zbog nesigurnosti u vezi s dobavom ruskog plina osigurala plin iz Alžira plinovodom s kojim je već povezana s Italijom.

Moguće zaključivanje sporazuma o solidarnoj pomoći u opskrbi plinom s Austrijom Sloveniji je važno jer dobar dio plina za svoju potrošnju dobiva iz velikog austrijskog energetskog čvorišta Baumgarten.

Tagovi: Robert Golob, Vlada Slovenije, LNG terminal, Šempeter, Tina Seršen
PROČITAJ I OVO
EU uvodi zabranu brodova s ruskom naftom po višoj cijeni
ZABRANE
EU uvodi zabranu brodova s ruskom naftom po višoj cijeni
BRUXELLES - EU će zabraniti održavanje i osiguranje brodova trećih zemalja koji prevoze rusku naftu kupljenu po cijeni višoj od limita, objavljeno je danas u Službenom glasniku EU.
Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka
TVRDNJE
Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka
ZAGREB - Iz Ine su istaknuli da je zaustavljanje prerade nafte u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika, napomenuvši da na tržištu prodaju samo dio proizvedene sirove nafte, i to po tržišnoj cijeni, a ostatak se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka.
Cijene nafte prekoračile 94 dolara, trgovci očekuju smanjenu opskrbu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prekoračile 94 dolara, trgovci očekuju smanjenu opskrbu
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 94 dolara, poduprte odlukom vodećih proizvođača o smanjenju opskrbe i očekivanjima embarga EU-a na rusku naftu.
Norveška očekuje rekordan prihod od nafte i plina u 2023.
OČEKIVANJA
Norveška očekuje rekordan prihod od nafte i plina u 2023.
OSLO - Norveška vlada u sljedećoj godini očekuje rekordne prihode od prodaje nafte i plina, gotovo za petinu više nego u ovoj godini i pet puta više nego u 2021., zahvaljujući procijenjenoj većoj proizvodnji i skoku cijena.
Kovačević: Plenković je sugerirao da se potpiše memorandum
ISKAZ
Kovačević: Plenković je sugerirao da se potpiše memorandum
ZAGREB - Bivši šef Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević izjavio je u četvrtak na saslušanju pred Antikorupcijskim vijećem u Saboru da je na sastanku u Vladi premijer Andrej Plenković sugerirao da se potpiše memorandum koji bi značio gašenje sisačke rafinerije, što je Kovačević odbio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE