GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: S novom godinom noviteti u regulaciji cijena energenata

Slovenija: S novom godinom noviteti u regulaciji cijena energenata
ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2024 / 09:01
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Nova godina donijela je neke novitete na polju državnog ublažavanja troškova energije. Kod struje se regulirana cijena sada odnosi na 90 posto potrošnje, i to samo za kućanstva. Cijene plina također su regulirane samo za kućanstva i to samo tijekom sezone grijanja. U međuvremenu, regulacija cijena naftnih derivata do daljnjega ostaje ista.

Regulacija cijena električne energije, koja se lani odnosila na kućanstva, male poslovne kupce, zaštićene kupce, javne ustanove te male i srednje tvrtke, tako je u novoj godini znatno sužena.

Cijene su sada ograničene naviše samo za kućanstva, i to za 90 posto potrošnje, dok će opskrbljivači moći besplatno naplatiti 10 posto potrošnje. Cijene za 90 posto potrošnje bit će iste kao i ovogodišnje, a najavljene cijene za 10 posto su od različitih opskrbljivača i, ovisno o različitim tarifama, od 57 do 83 posto više od reguliranih.


U usporedbi s rekordno visokim cijenama u 2022. godini, cijene na burzama su jako pale, no čak i da se ukine regulacija za kućanstva, računi za struju bi u novoj godini poskupjeli oko 30 posto, objasnili su u Ministarstvu zaštite okoliša, klime i energetike. Listopad. Stoga su odlučili nastaviti regulaciju, ali su ujedno željeli potaknuti racionalno korištenje, tako da cijena za cjelokupnu potrošnju neće biti ograničena.

S ciljem rasterećenja kućnih proračuna i smanjenja inflacije, Vlada je odredila i da od studenog 2023. do kraja 2024. kućanstva neće plaćati doprinos za potporu proizvodnji električne energije u visokoučinkovitoj kogeneraciji i iz obnovljivih izvora energije. . Kako je ministarstvo objasnilo u studenome, oslobađanje od plaćanja doprinosa rezultiralo je 8,6 posto nižim računom za struju za prosječnog kupca kućanstva.

Ostali kupci će 2024. godine plaćati tržišnu cijenu i sve doprinose, što su gospodarske udruge kritizirale s argumentom troškovne nekonkurentnosti u odnosu na konkurente diljem Europe.

Maloprodajne cijene prirodnog plina, koje su bile ograničene do kraja 2023. za kućanstva, male poduzetnike, javne ustanove i zaštićene kupce, u međuvremenu će biti ograničene za kupce kućanstva i zajedničke toplane u višestambenim zgradama te za distributere toplinske energije putem elektr. sustava grijanja od danas do 30. travnja. Nova fiksna cijena bit će 59,9 eura po megavat satu bez PDV-a, niža od sadašnje, koja iznosi 73 eura po megavatsatu bez PDV-a.

U početku, nakon što je razvoj događaja išao u smjeru da opskrba prirodnim plinom ne bude upitna i da cijene budu znatno niže od prošlogodišnjih, Vlada je planirala da nakon nove godine cijene plina više ne budu niže. reguliran. No, zbog zaoštravanja sukoba na Bliskom istoku i drugih geopolitičkih napetosti u svijetu, preventivno je, u slučaju mogućeg zaoštravanja tržišta plina, odlučila regulaciju ipak produžiti za zimske mjesece.

Vozači pak i dalje mogu računati na regulirane cijene benzina i dizela od 95 oktana na benzinskim postajama izvan autocesta, a isto vrijedi i za loživo ulje. "Za sada nema planiranih promjena u pogledu regulacije cijena naftnih derivata, odnosno ona ostaje na snazi kako je definirana trenutno važećim propisima", rekli su za STA iz Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike. Uredba koja uređuje ovo područje prestaje važiti 20. lipnja, ali se iz priopćenja ministarstva da zaključiti da će se produljiti dosadašnji sustav regulacije.

Vlada utvrđuje cijene derivata na 14 dana prema metodologiji koja uvažava kretanje tečaja eura i dolara te prosječne cijene derivata na svjetskom tržištu u tom razdoblju. Marže su također ograničene. Vlada je krajem studenoga za oko 30 posto smanjila marže na benzin i dizel, ali ne i na lož ulje, što je izazvalo dosta nezadovoljstva trgovaca, a najveći među njima, Petrol, čak je podnio inicijativu Ustavnom sudu. Sud za ocjenu ustavnosti i zakonitosti ove mjere.

Tagovi: gorivo, energenti
PROČITAJ I OVO
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE