GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Proizvodnja električne energije u godini veća 17%

Slovenija: Proizvodnja električne energije u godini veća 17%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2024 / 12:07
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Neto proizvodnja električne energije u siječnju je dosegla 1354 gigavat sata (GWh) i bila je dva posto viša nego lani u prosincu, a 17 posto više nego lani u siječnju.

Međugodišnji rast potrošnje bio je osjetno niži u odnosu na prethodnu godinu, ali je u usporedbi s mjesecom potrošnja u gospodarstvu značajno porasla.

S 438 GWh proizvodnja u hidroelektranama u siječnju bila je 25 posto veća nego prije godinu dana, ali istovremeno za desetinu manja nego lani u prosincu.

Termoelektrane su u siječnju proizvele 368 GWh električne energije, 35 posto više nego u siječnju prošle godine i 23 posto više nego u prosincu.

U nuklearki Krško, koju karakteriziraju vrlo stabilni proizvodni uvjeti bez remonta i izvanrednih događaja, proizvodnja od 519 GWh ostala je nepromijenjena i na mjesečnoj i međugodišnjoj usporedbi.

Slovenija je u siječnju uvezla 902 GWh električne energije, a izvezla 974 GWh. U odnosu na prethodni siječanj uvoz je smanjen za šest posto, dok je izvoz povećan za 12 posto. U odnosu na prosinac uvoz je manje-više nepromijenjen, dok je izvoz manji za sedam posto.

Raspoloživa električna energija bila je s 1.249 GWh veća za tri posto na godišnjoj, odnosno devet posto na mjesečnoj razini.

S 1.014 GWh ukupna potrošnja kućanstava i poduzeća u siječnju bila je za jedan posto veća nego godinu dana ranije i četiri posto veća nego u prošlom prosincu. Potrošnja kućanstava bila je dva posto veća na godišnjoj razini, ali je četiri posto manja na mjesečnoj razini. Pritom je potrošnja u gospodarstvu bila jedan posto veća nego u siječnju prošle godine, a oporavak je još izraženiji na mjesečnoj razini, budući da je bila osam posto veća nego lani u prosincu.

U siječnju je povećana ponuda energenata u svim kategorijama, osim kod ostalih naftnih derivata, motornih benzina i kerozina za mlazne motore. Zalihe u ove tri promatrane kategorije smanjene su za 46,4 odn. dva posto. S druge strane, zalihe mrkog ugljena i lignita porasle su za 229 posto, crnog ugljena i antracita za 104 posto, koksa za 43 posto, prirodnog plina za 14 posto, te ekstra lakog loživog ulja za 12 posto.

U odnosu na lanjski siječanj, opskrba ostalim naftnim derivatima veća je za 71 posto, mrkim ugljenom i lignitom za 67 posto, crnim ugljenom i antracitom za 21 posto, prirodnim plinom za 17 posto, ekstra lakim loživim uljem za devet posto, s kerozinom za mlazno gorivo za osam posto i s ukapljenim naftnim plinom za sedam posto. U međuvremenu, međugodišnji pad iznosio je npr. opskrba dizelskim gorivom za sedam posto i benzinom za tri posto.

Tagovi: struja, energija, električna energija, energetika
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE