GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Proizvodnja električne energije u godini veća 17%

Slovenija: Proizvodnja električne energije u godini veća 17%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2024 / 12:07
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Neto proizvodnja električne energije u siječnju je dosegla 1354 gigavat sata (GWh) i bila je dva posto viša nego lani u prosincu, a 17 posto više nego lani u siječnju.

Međugodišnji rast potrošnje bio je osjetno niži u odnosu na prethodnu godinu, ali je u usporedbi s mjesecom potrošnja u gospodarstvu značajno porasla.

S 438 GWh proizvodnja u hidroelektranama u siječnju bila je 25 posto veća nego prije godinu dana, ali istovremeno za desetinu manja nego lani u prosincu.

Termoelektrane su u siječnju proizvele 368 GWh električne energije, 35 posto više nego u siječnju prošle godine i 23 posto više nego u prosincu.

U nuklearki Krško, koju karakteriziraju vrlo stabilni proizvodni uvjeti bez remonta i izvanrednih događaja, proizvodnja od 519 GWh ostala je nepromijenjena i na mjesečnoj i međugodišnjoj usporedbi.

Slovenija je u siječnju uvezla 902 GWh električne energije, a izvezla 974 GWh. U odnosu na prethodni siječanj uvoz je smanjen za šest posto, dok je izvoz povećan za 12 posto. U odnosu na prosinac uvoz je manje-više nepromijenjen, dok je izvoz manji za sedam posto.

Raspoloživa električna energija bila je s 1.249 GWh veća za tri posto na godišnjoj, odnosno devet posto na mjesečnoj razini.

S 1.014 GWh ukupna potrošnja kućanstava i poduzeća u siječnju bila je za jedan posto veća nego godinu dana ranije i četiri posto veća nego u prošlom prosincu. Potrošnja kućanstava bila je dva posto veća na godišnjoj razini, ali je četiri posto manja na mjesečnoj razini. Pritom je potrošnja u gospodarstvu bila jedan posto veća nego u siječnju prošle godine, a oporavak je još izraženiji na mjesečnoj razini, budući da je bila osam posto veća nego lani u prosincu.

U siječnju je povećana ponuda energenata u svim kategorijama, osim kod ostalih naftnih derivata, motornih benzina i kerozina za mlazne motore. Zalihe u ove tri promatrane kategorije smanjene su za 46,4 odn. dva posto. S druge strane, zalihe mrkog ugljena i lignita porasle su za 229 posto, crnog ugljena i antracita za 104 posto, koksa za 43 posto, prirodnog plina za 14 posto, te ekstra lakog loživog ulja za 12 posto.

U odnosu na lanjski siječanj, opskrba ostalim naftnim derivatima veća je za 71 posto, mrkim ugljenom i lignitom za 67 posto, crnim ugljenom i antracitom za 21 posto, prirodnim plinom za 17 posto, ekstra lakim loživim uljem za devet posto, s kerozinom za mlazno gorivo za osam posto i s ukapljenim naftnim plinom za sedam posto. U međuvremenu, međugodišnji pad iznosio je npr. opskrba dizelskim gorivom za sedam posto i benzinom za tri posto.

Tagovi: struja, energija, električna energija, energetika
PROČITAJ I OVO
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE