GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Plin i struja za kućanstva jeftiniji u zadnjem kvartalu

Slovenija: Plin i struja za kućanstva jeftiniji u zadnjem kvartalu
ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2024 / 11:20
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - U zadnjem tromjesečju prošle godine prosječne cijene prirodnog plina su u tromjesečnoj usporedbi smanjene za kupce kućanstva, ali su porasle za kupce koji nisu kućanstva.

Cijene električne energije smanjene su za obje skupine kupaca, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Prosječna cijena prirodnog plina za kupce iz kategorije kućanstva u zadnjem kvartalu prošle godine iznosila je 0,110 eura po kilovatsatu (kWh), tri posto manje nego u prethodnom kvartalu. Prosječna cijena prirodnog plina za kupce koji nisu kućanstva bez poreza na dodanu vrijednost u istom je razdoblju porasla za 12 posto i iznosila je 0,065 eura po kWh.

Prosječna cijena električne energije za kućanstva iznosila je 0,197 eura po kWh, što predstavlja pad od 10 posto u tromjesečnoj usporedbi. Prosječna cijena električne energije za kupce koji nisu kućanstva bez poreza na dodanu vrijednost u istom je razdoblju smanjena za dva posto i iznosila je 0,209 eura po kWh.

U prvoj polovici 2023. godine cijena prirodnog plina za kupce kućanstva sa svim porezima iznosila je 80 posto prosjeka EU-27, a cijena za kupce izvan kućanstava bez PDV-a 99 posto tog prosjeka.

U prvoj polovici 2022., primjerice, cijena električne energije sa svim porezima za kupce kućanstva u Sloveniji bila je 66 posto prosjeka u EU, a cijena za kupce izvan kućanstava bez PDV-a 106 posto prosjeka EU.

Tagovi: plin, struja, energija, energenti
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE