GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija, Mađarska i Srbija u partnerskom energetskom projektu

Slovenija, Mađarska i Srbija u partnerskom energetskom projektu
PARTNERSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2024 / 14:45
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Potpisivanjem sporazuma o partnerstvu Slovenija, Mađarska i Srbija jačaju suradnju na području energetike. Projekt BlueSky postavit će nove temelje za regionalno trgovanje električnom energijom, čime će se osigurati bolja integracija tržišta, povećati energetska sigurnost i potaknuti gospodarski napredak, ističu u Ministarstvu.

Projekt BlueSky rezultat je dugotrajnih pregovora i bliske suradnje predstavnika tri nacionalne burze i četiri vlasnika, pojašnjavaju iz Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike. Konsolidacija lokalnih tržišta omogućit će pristup jedinstvenom trgovinskom i klirinškom sustavu u Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj, što će ojačati jedinstveno europsko tržište i energetsku tranziciju.

Ulaskom na mađarsku burzu HUPX, Adex grupa postat će najlikvidnija burza električne energije u ovom dijelu Europe, pojašnjavaju u ministarstvu dodajući da je to jedina burza električne energije u našoj regiji.

Slovenija će u projekt, u kojem ima važnu ulogu, uložiti i znanje i iskustvo koje ima na tom području, dok će dio burze ostati u Ljubljani, pojasnili su u ministarstvu.

Sporazum su danas u Budimpešti potpisali ministar Bojan Kumer, ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto i državni tajnik Srbije Veljko Kovačević.

Kako je naglasio Kumer, projekt BlueSky postat će kamen temeljac za povezanije i učinkovitije funkcioniranje energetskog tržišta u regiji. Riječ je o postignuću koje simbolizira ustrajnost i predanost svih uključenih, s posebnim naglaskom na regionalnu i prekograničnu integraciju od koristi cijeloj Europi, sažeo je Kumra u priopćenju.

„Udruživanjem možemo učinkovitije rješavati energetske izazove koji su zajednički svima. Posebno mi je drago što ovim projektom pokazujemo kako energetski sektor može poslužiti kao ogledni primjer prekogranične integracije, čak i izvan granica EU. Povezivanje u području elektroenergetike već je niz godina svojevrsna prethodnica procesa proširenja Europske unije“, naglasio je ministar.

Tagovi: bluesky, energija, slovenija, mađarska, srbija
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE