GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slabi kineski pokazatelji spustili cijene nafte ispod 96 dolara

Slabi kineski pokazatelji spustili cijene nafte ispod 96 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2022 / 17:43
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte ponovo su pale u srijedu, kliznuvši ispod 96 dolara pod pritiskom zabrinutost ulagača za kinesko gospodarstvo nakon slabih podataka iz industrije i naznaka posustajanja potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokovima isporuke u listopadu, koji danas istječu, bila niža za 3,41 dolar nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 95,90 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 5,78 dolara.

Aktivnije se trgovalo barelima s rokovima isporuke u studenome koji su pojeftinili 2,97 dolara, na 94,87 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,89 dolara nižoj cijeni, na 88,75 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 5,37 dolara.

Trgovce zabrinjava slabo svjetsko gospodarstvo, a u fokusu im je Kina.

"Najnovije su naznake slabljenja rasta pad aktivnosti u kineskoj industriji u kolovozu i slabiji rast uslužnog sektora no što se očekivalo", rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Aktivnost u industriji ponovo je pala u kolovozu, a novi slučajevi zaraze covidom, najgori toplinski valovi u više desetljeća i posrtanje sektora nekretnina signaliziraju nevolje i u trećem tromjesečju, nakon pada aktivnosti u razdoblju od travnja do lipnja u odnosu na početak godine.

Peking provodi politiku nulte tolerancije na covid, pa niz velikih gradova, od Shenzena do Daliana, uvodi karantenu i zatvara tvrtke kako bi suzbili novi val zaraze.

"Tome valja dodati da će američka središnja banka Fed i europski ECB po općoj procjeni značajno podići kamatne stope u sljedećem mjesecu, vjerojatno za čak 0,75 postotnog boda, a to tjera investitore u dionice u bijeg. Nafta slijedi trend, bar zasada", dodao je Varga.

Uteg cijenama bilo je i izvješće Zajedničkog tehničkog odbora Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika i procjena da će tržište nafte ove godine, prema baznom scenariju, bilježiti višak u opskrbi od 900.000 barela dnevno.

Prije mjesec dana višak je procijenjen na 800 tisuća barela dnevno.

OPEC+ sastat će se 5. rujna kako bi razmotrio proizvodnu politiku. Neke članice inicijative već traže smanjenje proizvodnje.

Naftni kartel danas nije objavio koliko je jučer stajao barel košarice nafte njegovih članica. U ponedjeljak poskupio je 97 centi, na 104,85 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE