GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skladišta plina u Ukrajini ključna za opskrbu Europske unije

Skladišta plina u Ukrajini ključna za opskrbu Europske unije
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2023 / 12:44
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
KIJEV - Ukrajina ima najveće kapacitete za skladištenje plina u Europi, a Europskoj uniji su ona potrebna da bi se smanjila nestabilnost cijena. Ako se osloni na njih, EU mora preuzeti rizik od ruskih napada na infrastrukturu.

Nakon velikih inflatornih skokova cijena energenata nakon početka rata u Ukrajini u veljači 2022. godine, Europa se sada suočava s potencijalnom prekomjernom opskrbom plinom i posljedičnim dramatičnim padom cijena. Također je potrebno pronaći veće kapacitete za skladištenje.

„Kako se ljeto približava, Europska unija se suočava s neobičnom situacijom usred najgore energetske krize u svojoj povijesti: previše je plina", upozorili su Akos Losz i Ira Joseph, istraživači iz Centra za globalnu energetsku politiku Sveučilišta Columbia.

Prošlog kolovoza, cijene u Uniji su skočile na najvišu razinu od 350 eura (380 dolara) po megavat-satu zbog nestašica izazvanih prekidom isporuke iz Rusije, prije nego što su 2023. pale, dijelom zbog toga što je zima bila blaža nego što se očekivalo.

Nagli skokovi iz 2022. doveli su do masovne državne intervencije, pri čemu su vlade članica EU-a izdvojile 646 milijardi eura za zaštitu kompanija i potrošača, navodi analitički centar Bruegel.

Bez isporuka plina iz Rusije, europska tržišta su sada drugačije izbalansirana nego u prošlosti, što znači da bi porast potražnje ili prekid u opskrbi mogao imati disproporcionalne posljedice, kaže Kamil Lipinski iz Poljskog ekonomskog instituta (PIE).

Glasnogovornik Europske komisije Tim McPhie potvrdio je za DW da će zemlje članice EU-a morati popuniti svoja skladišta na 90 posto kapaciteta do studenog.

Njemačka skladišta plina, koja pokrivaju 22 posto ukupnog kapaciteta skladišta u Uniji, mogla su osigurati opskrbu za cijelu EU kako bi se izbjeglo smanjenje isporuke kupcima i kritičnim elektranama koje koriste plin, kaže Lipinski. Ali samo po sebi to nije dovoljno da uravnoteži cijene širom EU-a, tako da Bruxelles mora gleda puno šire.

„Europa treba iskoristiti što je moguće više kapaciteta ukrajinskog podzemnog skladištenja kako bi pokrila potencijalne skokove potražnje u zimskom razdoblju", rekao je za DW Jacopo Casadei iz think tanka Energy Aspects.

Ukrajina je 2020. uskladila svoj regulatorni okvir s EU-om i smanjila troškove skladištenja plina u domaćim skladištima za trgovce sa sjedištem u EU-u obaranjem tarifa i carina. Prije dva mjeseca, Ukrtransgaz, operater za skladištenje plina, certificiran je u skladu s propisima EU-a.

Ukrajinsko tržište također nudi skladištenje po fiksnoj cijeni, čime se izbjegavaju fluktuacije na spot-tržištu.

Ukrajinska skladišta, koja su u vlasništvu državne kompanije Naftogaz, imaju ukupan kapacitet od 31 milijardu kubičnih metara u 11 podzemnih skladišta. Kapacitet ukrajinskih skladišta plina nadmašuju samo SAD i Rusija. Ukrajina te kapacitete posjeduje zbog ranije uloge kao glavne tranzitne zemlje za ruski plin u smjeru Europe.

Naftogaz, matična kompanija Ukrtransgaza, kaže da može ponuditi deset milijardi kubičnih metara skladišnog kapaciteta za zemlje EU-a, što je dodatak od deset posto postojećim kapacitetima skladišta plina u Uniji koji iznose stotinu milijardi kubika. To bi moglo biti prošireno na 15 milijardi kubičnih metara, ako Ukrajina ponovo preuzme teritorij koju je okupirala Rusija, navodi Naftogaz.

Oko 25 milijardi kubika skladišnog kapaciteta, ili 80 posto ukupnog kapaciteta ukrajinskih skladišta plina, nalazi se u zapadnoj Ukrajini, u blizini poljske i slovačke granice.

Još dvije milijarde kubika nalazi se u središnjoj Ukrajini, daleko od linija bojišta. Dodatne četiri milijarde kubika bliže je istočnim ulaznim točkama za ruski plin, dijelom na okupiranoj teritoriji. Objekt Verhunske, sa skladišnim kapacitetom od 0,4 milijardi kubika, nalazi se u oblasti Luganska pod kontrolom Rusije.

Skladište u Strijskoj oblasti južno od Lavova, najveće u Europi, može skladištiti četiri puta više prirodnog plina od najveće lokacije u Njemačkoj, a stručnjaci kažu da se lako povezuje na mreže EU-a. Dužnosnici Unije navodno razmišljaju o tom postrojenju, koje može skladištiti 17,05 milijardi kubičnih metara plina.

Operator sustava za prijenos plina u Ukrajini kaže da taj sustav u zemlji ima preko 100 transportnih ruta između njezinih objekata i granica EU-a.

„Rusija je metodična u načinu na koji napada infrastrukturu, uglavnom da bi nanijela patnju ukrajinskom stanovništvu, ali drži svoj tranzit plina netaknutim. Nisam sigurna misli li da može koristiti u budućnosti“, kaže Anna Mikulska s Instituta Baker za javnu politiku Sveučilišta Rice. Rusija i dalje šalje nešto plina preko Ukrajine. U teškim tržišnim uvjetima to bi mogao postati još jedan način pritiska na Europu, dodala je Mikulska.

Oštećenje plinske infrastrukture, gubitak kontrole nad određenim objektima i vladine zabrane izvoza prirodnog plina u hitnim slučajevima su samo neki faktori rizika s kojima se suočavaju europski trgovci, navodi se u izvještaju Poljskog ekonomskog instituta

Skladištenje plina treće strane u Ukrajini zahtijevalo bi javna jamstva za komercijalne kompanije kako bi koristile kapacitete u vlasništvu države, smatraju stručnjaci Centra za globalnu energetsku politiku.

Jedan od njihovih prijedloga je i da se u sve to uključi Europska banka za obnovu i razvoj. Zajmodavac bi mogao osigurati jamstva za pokrivanje političkih i ratnih rizika. Ali banka je za DW rekla da je prerano za objavljivanje bilo kakvih detalja.

Tim McPhie je potvrdio da Europska komisija traži način na koji bi garancije koje izdaju javne institucije mogle „pokriti" adekvatno osiguranje za prirodni plin koji se skladišti u Ukrajini. Ali, vremena je malo.

Tagovi: skladišta plina, plin, Ukrajina, Europska unija, Gas Infrastructure Europe
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE