GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skladišta plina u Ukrajini ključna za opskrbu Europske unije

Skladišta plina u Ukrajini ključna za opskrbu Europske unije
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2023 / 12:44
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
KIJEV - Ukrajina ima najveće kapacitete za skladištenje plina u Europi, a Europskoj uniji su ona potrebna da bi se smanjila nestabilnost cijena. Ako se osloni na njih, EU mora preuzeti rizik od ruskih napada na infrastrukturu.

Nakon velikih inflatornih skokova cijena energenata nakon početka rata u Ukrajini u veljači 2022. godine, Europa se sada suočava s potencijalnom prekomjernom opskrbom plinom i posljedičnim dramatičnim padom cijena. Također je potrebno pronaći veće kapacitete za skladištenje.

„Kako se ljeto približava, Europska unija se suočava s neobičnom situacijom usred najgore energetske krize u svojoj povijesti: previše je plina", upozorili su Akos Losz i Ira Joseph, istraživači iz Centra za globalnu energetsku politiku Sveučilišta Columbia.

Prošlog kolovoza, cijene u Uniji su skočile na najvišu razinu od 350 eura (380 dolara) po megavat-satu zbog nestašica izazvanih prekidom isporuke iz Rusije, prije nego što su 2023. pale, dijelom zbog toga što je zima bila blaža nego što se očekivalo.

Nagli skokovi iz 2022. doveli su do masovne državne intervencije, pri čemu su vlade članica EU-a izdvojile 646 milijardi eura za zaštitu kompanija i potrošača, navodi analitički centar Bruegel.

Bez isporuka plina iz Rusije, europska tržišta su sada drugačije izbalansirana nego u prošlosti, što znači da bi porast potražnje ili prekid u opskrbi mogao imati disproporcionalne posljedice, kaže Kamil Lipinski iz Poljskog ekonomskog instituta (PIE).

Glasnogovornik Europske komisije Tim McPhie potvrdio je za DW da će zemlje članice EU-a morati popuniti svoja skladišta na 90 posto kapaciteta do studenog.

Njemačka skladišta plina, koja pokrivaju 22 posto ukupnog kapaciteta skladišta u Uniji, mogla su osigurati opskrbu za cijelu EU kako bi se izbjeglo smanjenje isporuke kupcima i kritičnim elektranama koje koriste plin, kaže Lipinski. Ali samo po sebi to nije dovoljno da uravnoteži cijene širom EU-a, tako da Bruxelles mora gleda puno šire.

„Europa treba iskoristiti što je moguće više kapaciteta ukrajinskog podzemnog skladištenja kako bi pokrila potencijalne skokove potražnje u zimskom razdoblju", rekao je za DW Jacopo Casadei iz think tanka Energy Aspects.

Ukrajina je 2020. uskladila svoj regulatorni okvir s EU-om i smanjila troškove skladištenja plina u domaćim skladištima za trgovce sa sjedištem u EU-u obaranjem tarifa i carina. Prije dva mjeseca, Ukrtransgaz, operater za skladištenje plina, certificiran je u skladu s propisima EU-a.

Ukrajinsko tržište također nudi skladištenje po fiksnoj cijeni, čime se izbjegavaju fluktuacije na spot-tržištu.

Ukrajinska skladišta, koja su u vlasništvu državne kompanije Naftogaz, imaju ukupan kapacitet od 31 milijardu kubičnih metara u 11 podzemnih skladišta. Kapacitet ukrajinskih skladišta plina nadmašuju samo SAD i Rusija. Ukrajina te kapacitete posjeduje zbog ranije uloge kao glavne tranzitne zemlje za ruski plin u smjeru Europe.

Naftogaz, matična kompanija Ukrtransgaza, kaže da može ponuditi deset milijardi kubičnih metara skladišnog kapaciteta za zemlje EU-a, što je dodatak od deset posto postojećim kapacitetima skladišta plina u Uniji koji iznose stotinu milijardi kubika. To bi moglo biti prošireno na 15 milijardi kubičnih metara, ako Ukrajina ponovo preuzme teritorij koju je okupirala Rusija, navodi Naftogaz.

Oko 25 milijardi kubika skladišnog kapaciteta, ili 80 posto ukupnog kapaciteta ukrajinskih skladišta plina, nalazi se u zapadnoj Ukrajini, u blizini poljske i slovačke granice.

Još dvije milijarde kubika nalazi se u središnjoj Ukrajini, daleko od linija bojišta. Dodatne četiri milijarde kubika bliže je istočnim ulaznim točkama za ruski plin, dijelom na okupiranoj teritoriji. Objekt Verhunske, sa skladišnim kapacitetom od 0,4 milijardi kubika, nalazi se u oblasti Luganska pod kontrolom Rusije.

Skladište u Strijskoj oblasti južno od Lavova, najveće u Europi, može skladištiti četiri puta više prirodnog plina od najveće lokacije u Njemačkoj, a stručnjaci kažu da se lako povezuje na mreže EU-a. Dužnosnici Unije navodno razmišljaju o tom postrojenju, koje može skladištiti 17,05 milijardi kubičnih metara plina.

Operator sustava za prijenos plina u Ukrajini kaže da taj sustav u zemlji ima preko 100 transportnih ruta između njezinih objekata i granica EU-a.

„Rusija je metodična u načinu na koji napada infrastrukturu, uglavnom da bi nanijela patnju ukrajinskom stanovništvu, ali drži svoj tranzit plina netaknutim. Nisam sigurna misli li da može koristiti u budućnosti“, kaže Anna Mikulska s Instituta Baker za javnu politiku Sveučilišta Rice. Rusija i dalje šalje nešto plina preko Ukrajine. U teškim tržišnim uvjetima to bi mogao postati još jedan način pritiska na Europu, dodala je Mikulska.

Oštećenje plinske infrastrukture, gubitak kontrole nad određenim objektima i vladine zabrane izvoza prirodnog plina u hitnim slučajevima su samo neki faktori rizika s kojima se suočavaju europski trgovci, navodi se u izvještaju Poljskog ekonomskog instituta

Skladištenje plina treće strane u Ukrajini zahtijevalo bi javna jamstva za komercijalne kompanije kako bi koristile kapacitete u vlasništvu države, smatraju stručnjaci Centra za globalnu energetsku politiku.

Jedan od njihovih prijedloga je i da se u sve to uključi Europska banka za obnovu i razvoj. Zajmodavac bi mogao osigurati jamstva za pokrivanje političkih i ratnih rizika. Ali banka je za DW rekla da je prerano za objavljivanje bilo kakvih detalja.

Tim McPhie je potvrdio da Europska komisija traži način na koji bi garancije koje izdaju javne institucije mogle „pokriti" adekvatno osiguranje za prirodni plin koji se skladišti u Ukrajini. Ali, vremena je malo.

Tagovi: skladišta plina, plin, Ukrajina, Europska unija, Gas Infrastructure Europe
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE