GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Siemens Energy vratio se profitu zbog porasta narudžbi, prodaje indijskog udjela

Siemens Energy vratio se profitu zbog porasta narudžbi, prodaje indijskog udjela
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2024 / 11:04
Autor: SEEbiz
ESSEN - Siemens Energy ostvario je dobit u svom prvom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući porastu narudžbi i jednokratnoj dobiti od prodaje udjela u svojoj indijskoj podružnici matičnoj kompaniji Siemens.

Njemačka tvrtka za obnovljive izvore energije izvijestila je o neto dobiti od 1,58 milijardi eura (1,7 milijardi dolara), potaknutoj prodajom svojih 18% udjela u indijskom Siemens Limitedu za 2,1 milijardu eura.

Siemens Energy objavio je povećanje narudžbi od 23,9% u odnosu na prethodnu godinu na 15,4 milijarde eura, s omjerom knjigovodstvene i fakturirane vrijednosti od 2,01, čime je broj zaostalih narudžbi porastao na rekordnih 118 milijardi eura.

Prihodi su porasli 12,6% na usporedivoj osnovi na godišnjoj razini na 7,6 milijardi eura, s posebno dobrim rezultatima uočenim u odjelu mrežnih tehnologija tvrtke.

Dobit prije posebnih stavki porasla je na pozitivnih 208 milijuna eura, u odnosu na gubitak od 282 milijuna eura u istom tromjesečju prošle godine, kada je tvrtka bila opterećena s oko 500 milijuna eura troškova povezanih s kvalitetom u posrnuloj podružnici vjetroturbina Siemens Gamesa .

Slobodni novčani tok iznosio je negativnih 283 milijuna eura, što je "prvenstveno zbog Siemens Gamesa, koji je pretrpio visok novčani odljev zbog gubitka i nakupljanja operativnog neto obrtnog kapitala u sezonski slabom tromjesečju", rekla je tvrtka.

Siemens Energy pretrpio je tešku 2023. godinu jer su problemi s greškama u proizvodnji u Siemens Gamesi natjerali matičnu tvrtku na gubitak od 4,6 milijardi eura za fiskalnu godinu. Istraga problema s kvalitetom u odjelu vjetroturbina je u tijeku.

Glavna financijska direktorica Siemensa za energetiku, Maria Ferraro, izjavila je u srijedu za CNBC da je tvrtka zadovoljna zamahom koji je pokazao u svom poslovanju i velikim primitkom narudžbi.

"Nastavljamo raditi na problemima s kvalitetom naših Siemens Gamesa i vidjeli smo da je ovo tromjesečje bilo stabilno tromjesečje, pa kao što se i očekivalo, i korak po korak ćemo sagledati sve te probleme s kvalitetom i ispraviti ih," rekao je Ferraro .

“Imamo samo sramežljivih 42 milijarde zaostataka u našem Siemens Gamesa poslu — ovo je također rekordan zaostatak narudžbi. Otprilike polovica toga je u našem offshore poslovanju, i kao što smo rekli, pojačavamo naše objekte kako bismo doista osigurali da olakšamo izvršenje tih naloga.”

Narudžbe u diviziji mrežnih tehnologija porasle su za 32,9% na 8,24 milijarde eura, a Ferraro je rekla da očekuje nastavak zamaha.

„Mislim da nema sumnje da svaka zemlja gleda na to kako unaprijediti svoju energiju i svoju zelenu agendu, a svakako je naše poslovanje mrežnih tehnologija izvrsno spremno da doista ima koristi od tih programa, a to vidite u prvom kvartalu i nadamo se da će se nastaviti tijekom ostatka naše fiskalne godine,” dodala je.

Tagovi: Siemens Energy, Siemens
PROČITAJ I OVO
Maribor istražuje mogućnost ponovne uporabe autobusnih baterija za pohranu energije
BATERIJE
Maribor istražuje mogućnost ponovne uporabe autobusnih baterija za pohranu energije
MARIBOR - Stručnjaci iz Općine Maribor i tamošnjeg Fakulteta za graditeljstvo, prometno inženjerstvo i arhitekturu istražuju mogućnosti ponovne uporabe istrošenih baterija iz autobusa za pohranu energije u sklopu međunarodnog projekta CE4CE. U sklopu demonstracijskog pilota planiraju instalirati takav rezervoar na donjoj stanici uspinjače.
Cijena plina u Europi najniža u posljednje tri godine
PLIN
Cijena plina u Europi najniža u posljednje tri godine
LONDON - Cijena prirodnog plina u Europi danas je pala na najnižu razinu u posljednje tri godine.
Gorivo opet poskupljuje od utorka
POSKUPLJENJA
Gorivo opet poskupljuje od utorka
ZAGREB - Gorivo će prema neslužbenim informacijama opet poskupjeti od utorka. Nove cijene će zatim vrijediti idućih 14 dana.
Izabran novi sastav Odbora direktora EPCG
KADROVI
Izabran novi sastav Odbora direktora EPCG
NIKŠIĆ – Novi sastav Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) izabran je u petak veče na vanrednoj Skupštini akcionara elektroenergetske kompanije, održanoj u Nikšiću.
Cijene nafte pale na 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 82 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na 82 dolara pod pritiskom signala iz američke središnje banke da bi mogla spustiti kamatne stope tek pred ljeto, što je iznova raspirilo zabrinutost za gospodarstvo i potražnju za energentima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE