GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Siemens Energy vratio se profitu zbog porasta narudžbi, prodaje indijskog udjela

Siemens Energy vratio se profitu zbog porasta narudžbi, prodaje indijskog udjela
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2024 / 11:04
Autor: SEEbiz
ESSEN - Siemens Energy ostvario je dobit u svom prvom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući porastu narudžbi i jednokratnoj dobiti od prodaje udjela u svojoj indijskoj podružnici matičnoj kompaniji Siemens.

Njemačka tvrtka za obnovljive izvore energije izvijestila je o neto dobiti od 1,58 milijardi eura (1,7 milijardi dolara), potaknutoj prodajom svojih 18% udjela u indijskom Siemens Limitedu za 2,1 milijardu eura.

Siemens Energy objavio je povećanje narudžbi od 23,9% u odnosu na prethodnu godinu na 15,4 milijarde eura, s omjerom knjigovodstvene i fakturirane vrijednosti od 2,01, čime je broj zaostalih narudžbi porastao na rekordnih 118 milijardi eura.

Prihodi su porasli 12,6% na usporedivoj osnovi na godišnjoj razini na 7,6 milijardi eura, s posebno dobrim rezultatima uočenim u odjelu mrežnih tehnologija tvrtke.

Dobit prije posebnih stavki porasla je na pozitivnih 208 milijuna eura, u odnosu na gubitak od 282 milijuna eura u istom tromjesečju prošle godine, kada je tvrtka bila opterećena s oko 500 milijuna eura troškova povezanih s kvalitetom u posrnuloj podružnici vjetroturbina Siemens Gamesa .

Slobodni novčani tok iznosio je negativnih 283 milijuna eura, što je "prvenstveno zbog Siemens Gamesa, koji je pretrpio visok novčani odljev zbog gubitka i nakupljanja operativnog neto obrtnog kapitala u sezonski slabom tromjesečju", rekla je tvrtka.

Siemens Energy pretrpio je tešku 2023. godinu jer su problemi s greškama u proizvodnji u Siemens Gamesi natjerali matičnu tvrtku na gubitak od 4,6 milijardi eura za fiskalnu godinu. Istraga problema s kvalitetom u odjelu vjetroturbina je u tijeku.

Glavna financijska direktorica Siemensa za energetiku, Maria Ferraro, izjavila je u srijedu za CNBC da je tvrtka zadovoljna zamahom koji je pokazao u svom poslovanju i velikim primitkom narudžbi.

"Nastavljamo raditi na problemima s kvalitetom naših Siemens Gamesa i vidjeli smo da je ovo tromjesečje bilo stabilno tromjesečje, pa kao što se i očekivalo, i korak po korak ćemo sagledati sve te probleme s kvalitetom i ispraviti ih," rekao je Ferraro .

“Imamo samo sramežljivih 42 milijarde zaostataka u našem Siemens Gamesa poslu — ovo je također rekordan zaostatak narudžbi. Otprilike polovica toga je u našem offshore poslovanju, i kao što smo rekli, pojačavamo naše objekte kako bismo doista osigurali da olakšamo izvršenje tih naloga.”

Narudžbe u diviziji mrežnih tehnologija porasle su za 32,9% na 8,24 milijarde eura, a Ferraro je rekla da očekuje nastavak zamaha.

„Mislim da nema sumnje da svaka zemlja gleda na to kako unaprijediti svoju energiju i svoju zelenu agendu, a svakako je naše poslovanje mrežnih tehnologija izvrsno spremno da doista ima koristi od tih programa, a to vidite u prvom kvartalu i nadamo se da će se nastaviti tijekom ostatka naše fiskalne godine,” dodala je.

Tagovi: Siemens Energy, Siemens
PROČITAJ I OVO
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE