GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudijske najave zadržale cijene nafte blizu 43 dolara

Saudijske najave zadržale cijene nafte blizu 43 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 17:12
Autor: SEEbiz / H
RIJAD - Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 43 dolara nakon saudijske najave da će vodeći proizvođači povećati proizvodnju paralelno postupnom oporavku gospodarstva od koronakrize.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 14 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,04 dolara. U gotovo identičnom iznosu bila je u plusu i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 40,42 dolara.

Tokom prijepodneva cijene je poduprlo izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu pale za čak 8,3 milijuna barela, signalizirajući oporavak potražnje paralelno ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa.

Analitičari su očekivali znatno blaži pad, posebno kada se uzme u obzir da su neke savezne države zbog naglog skoka broja zaraženih ponovo uvele ograničenja. Službeno izvješće bit će objavljeno tokom dana.

Trgovci su se u međuvremenu okrenuli današnjem sastanku ministarskog odbora Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica, uključujući Rusiju, na čijem je dnevnom redu budućnost sporazuma o ograničenju proizovodnje.

Unatrag tri mjeseca, otkada je pandemija koronavirusa uništila trećinu globalne potražnje, OPEC+ koordinirano smanjuje proizvodnju za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno a od kolovoza do kraja godine trebali bi je rezati za skromnijih 7,7 milijuna barela dnevno.

Vodeći proizvođači trebaju danas odlučiti hoće li ipak nastaviti smanjivati proizvodnju kao i do sada ili ublažiti ograničenja opskrbe, posebno s obzirom na procjene OPEC-a da bi potražnja za naftom iduće godine trebala porasti za sedam milijuna barela dnevno.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman kazao je da OPEC+ prelazi na sljedeću fazu sporazuma i zacrtano ublažavanje rezova paralelno oporavku potražnje za naftom.

"Većina naznaka upućuje na pretpostavku da će se (OPEC+) odlučiti za drugu opciju, uz pojačani fokus na poštivanje dogovora i kompenzacijsko rezanje (proizvodnje)", objašnjavaju u bilješci klijentima analitičari ING Economicsa.

Stvarna bi proizvodnja od kolovoza mogla biti povećana za manje od dva milijuna barela dnevno budući da su Irak, Nigerija i Angola obećali da rezati više no što se od njih službeno traži kako bi amortizirali veliku proizvodnju u svibnju i lipnju, objašnjava Reuters.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak bila 36 centi niža nego prethodnog dana i iznosila je 43,02 dolara.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE