GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

RWE: Unatoč padu prihoda potvrđene prognoze; uzlet dividende

RWE: Unatoč padu prihoda potvrđene prognoze; uzlet dividende
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2023 / 16:49
Autor: SEEbiz
ESSEN - Njemačka energetska grupa RWE izvijestila je u utorak o znatnom padu prihoda u prvih devet ovogodišnjih mjeseci u okruženju nižih cijena struje i plina.

U prvih devet mjeseci 2023. RWE je ostvario prilagođeni EBITDA na razini Grupe od 6,2 milijarde eura i prilagođeni EBITDA u osnovnom poslovanju od 5,7 milijardi eura. Prilagođeni neto prihod iznosio je 3,4 milijarde eura. To je bilo zbog veće zarade od proizvodnje električne energije u segmentu hidro/biomase/plina i snažnog poslovanja opskrbe i trgovine. Puštanje u pogon novih vjetroelektrana, solarnih i baterijskih projekata te doprinos zaradi tvrtke Con Edison Clean Energy Businesses stečene 1. ožujka također su pridonijeli povećanju zarade.

RWE stoga potvrđuje svoje izglede za 2023. u cjelini, koji su povećani u srpnju. Tvrtka očekuje da će prilagođeni EBITDA na razini Grupe biti između 7,1 milijardi eura i 7,7 milijardi eura; očekuje se da će prilagođeni neto prihod doseći između 3,3 i 3,8 milijardi eura. Dividenda za tekuću fiskalnu godinu povećat će se za 0,10 € na 1,00 € po dionici, kao što je već najavljeno u ožujku 2023.

RWE je uložio velika sredstva tijekom prvih devet mjeseci fiskalne 2023. godine, uključujući ukupno 10,3 milijarde eura neto u svom programu Growing Green; investicije u istom razdoblju prošle godine iznosile su 3,1 milijardu eura. Akvizicija tvrtke Con Edison Clean Energy Businesses u SAD-u činila je najveći udio od 6,3 milijarde eura. Tvrtka je također ulagala u nove vjetroelektrane i solarne elektrane kao i baterije u Europi i SAD-u te u akvizicije u Nizozemskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Kao rezultat toga, portfelj je porastao za 5,7 gigavata (GW) do kraja rujna 2023. Trenutno je u izgradnji 100 projekata s ukupnim kapacitetom od 7,8 GW u 10 zemalja.

Na datum izvještavanja 30. rujna 2023. RWE je prijavio neto dug od 6,2 milijarde eura. Tvrtka očekuje da će faktor financijske poluge, koji pokazuje omjer neto duga i prilagođene EBITDA za osnovnu djelatnost, ostati znatno ispod samonametnute gornje granice od 3,0 na kraju 2023. Omjer kapitala porastao je na kraju 2023. trećem kvartalu 2023. na oko 33%; na dan 30. rujna 2022. iznosio je oko 21%.

Tagovi: RWE, dividenda, prihod, struja, energija
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE