GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

RWE: Unatoč padu prihoda potvrđene prognoze; uzlet dividende

RWE: Unatoč padu prihoda potvrđene prognoze; uzlet dividende
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2023 / 16:49
Autor: SEEbiz
ESSEN - Njemačka energetska grupa RWE izvijestila je u utorak o znatnom padu prihoda u prvih devet ovogodišnjih mjeseci u okruženju nižih cijena struje i plina.

U prvih devet mjeseci 2023. RWE je ostvario prilagođeni EBITDA na razini Grupe od 6,2 milijarde eura i prilagođeni EBITDA u osnovnom poslovanju od 5,7 milijardi eura. Prilagođeni neto prihod iznosio je 3,4 milijarde eura. To je bilo zbog veće zarade od proizvodnje električne energije u segmentu hidro/biomase/plina i snažnog poslovanja opskrbe i trgovine. Puštanje u pogon novih vjetroelektrana, solarnih i baterijskih projekata te doprinos zaradi tvrtke Con Edison Clean Energy Businesses stečene 1. ožujka također su pridonijeli povećanju zarade.

RWE stoga potvrđuje svoje izglede za 2023. u cjelini, koji su povećani u srpnju. Tvrtka očekuje da će prilagođeni EBITDA na razini Grupe biti između 7,1 milijardi eura i 7,7 milijardi eura; očekuje se da će prilagođeni neto prihod doseći između 3,3 i 3,8 milijardi eura. Dividenda za tekuću fiskalnu godinu povećat će se za 0,10 € na 1,00 € po dionici, kao što je već najavljeno u ožujku 2023.

RWE je uložio velika sredstva tijekom prvih devet mjeseci fiskalne 2023. godine, uključujući ukupno 10,3 milijarde eura neto u svom programu Growing Green; investicije u istom razdoblju prošle godine iznosile su 3,1 milijardu eura. Akvizicija tvrtke Con Edison Clean Energy Businesses u SAD-u činila je najveći udio od 6,3 milijarde eura. Tvrtka je također ulagala u nove vjetroelektrane i solarne elektrane kao i baterije u Europi i SAD-u te u akvizicije u Nizozemskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Kao rezultat toga, portfelj je porastao za 5,7 gigavata (GW) do kraja rujna 2023. Trenutno je u izgradnji 100 projekata s ukupnim kapacitetom od 7,8 GW u 10 zemalja.

Na datum izvještavanja 30. rujna 2023. RWE je prijavio neto dug od 6,2 milijarde eura. Tvrtka očekuje da će faktor financijske poluge, koji pokazuje omjer neto duga i prilagođene EBITDA za osnovnu djelatnost, ostati znatno ispod samonametnute gornje granice od 3,0 na kraju 2023. Omjer kapitala porastao je na kraju 2023. trećem kvartalu 2023. na oko 33%; na dan 30. rujna 2022. iznosio je oko 21%.

Tagovi: RWE, dividenda, prihod, struja, energija
PROČITAJ I OVO
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Rusija pozvale sve članice OPEC-a i njihove saveznike da dodatno smanje opskrbu.
NO HEP-a imenovao Vicu Oršulića za predsjednika uprave
IMENOVANJA
NO HEP-a imenovao Vicu Oršulića za predsjednika uprave
ZAGREB - Nadzorni odbor (NO) Hrvatske elektroprivrede (HEP) u petak je na prijedlog Vlade razriješio dosadašnjeg predsjednika Uprave Franu Barbarića te također na Vladin prijedlog predsjednikom Uprave imenovao Vicu Oršulića, na mandat od šest mjeseci, do provedbe javnog natječaja, priopćeno je iz HEP-a.
Makedonija se odrekla ruskog plina
ODLUKE
Makedonija se odrekla ruskog plina
SKOPJE - U natječaju za kupnju plina elektrane Sjeverne Makedonije (ESM) za kupnju plina za prosinac traži se da ponuđeni prirodni plin nije iz Rusije. Makedonski mediji javljaju da je glavni razlog te odluke porez koji je Bugarska uvela za tranzit ruskog plina.
Rafinerija ulja Modriča gradi solarnu elektranu 6,3 MWp
INVESTICIJE
Rafinerija ulja Modriča gradi solarnu elektranu 6,3 MWp
MODRIČA - Rafinerija ulja Modriča planira graditi fotonaponsku elektranu instalisane snage od 6,3 MWp u opštini Modriča
Australski energetski divovi Santos i Woodside razmatraju mega spajanje
OPCIJE
Australski energetski divovi Santos i Woodside razmatraju mega spajanje
MELBOURNE - Australski energetski divovi Woodside i Santos u pregovorima o stvaranju plinske elektrane vrijedne 52 milijarde dolara
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE