GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

RWE odustao od investicija u srpsku energetiku

RWE odustao od investicija u srpsku energetiku
ODUSTAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2023 / 17:02
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Nemačka kompanija RWE Generation Hydro povukla iz zajedničke investicije koju je započela sa Elektroprivrednom Srbije (EPS) pre 12 godina. Kada je kompanija dolazila u Srbiju, najavljene su milijarde evra vredne investicije, koje se u međuvremenu nisu ostvarile.

RWE i EPS su 2011. godine osnovali zajedničko preduzeće „Moravske hidroelektrane“ sa planom da sagrade najmanje pet hidroelektrana na Velikoj Moravi.

Međutim, RWE je u decembru 2022. godine EPS-u prodao svoj većinski udeo u kompaniji, vidi se iz finansijskog izveštaja EPS-a.

Kako za Novu ekonomiju odgovaraju iz RWE, do sada nije bilo ulaganja u zajedničku imovinu. Dodaju da kompaniji više u fokusu nisu ni hidroelektrane, ali ni investicije u Srbiji.

“Fokus RWE-ove investicione strategije od 2019. godine je na razvoju vetroelektrana i solarnih elektrana na kopnu i na moru, kao i na aktivnostima baterija i vodonika na ključnim tržištima u Evropi, Velikoj Britaniji, Severnoj Americi i Aziji/Pacifiku; izgradnja hidroelektrana nije deo ove strategije, a Srbija ne pripada našim evropskim fokusnim tržištima”, piše u pisanom odgovoru Novoj ekonomiji.

Kupovinom udela po ceni od 510.000 evra, EPS je postao jedini vlasnik preduzeća, kao i prava intelektualne svojine na preliminarnoj tehničkoj dokumentaciji.

„Moravske hidroelektrane“ osnovane su na osnovu Memoranduma o razumevanju sa RWE koji je, uz saglasnost Vlade, potpisan u novembru 2009. godine.

Cilj osnivanja preduzeća bila je izgradnja sistema hidroelektrana na Velikoj Moravi, koji je trebalo da se sastoji od najmanje pet hidroelektrana ukupne snage od oko 150 megavati.

Godinu dana nakon osnivanja zajedničkog preduzeća, Vlada Srbije i RWE su potpisali i drugi Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti energetike. U ime srpske strane, memorandum je potpisao tadašnji potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

„Ovo je prvi put da iza Memoranduma ne stoji samo Elektroprivreda Srbije, nego Vlada Srbije, što znači da smo mi završili dogovor ko će da gradi Termoelektranu Nikola Tesla 3 i hidroelektranu na Moravi“, rekao je Vučić novinarima posle potpisivanja.

Na pitanje u čemu se danas potpisani dokument razlikuje od memoranduma već potpisanog 2009. godine, Vučić je rekao da je reč o potpuno različitom karakteru sporazuma, i da u ovom slučaju ne samo ministarstvo, već i Vlada Srbije stoji iza memoranduma, preneo je tada portal Bizlife.

Tagovi: kompanija RWE, Elektroprivreda Srbije, Moravske hidroelektrane
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE