GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija profitira od naftnog sporazuma Njemačke i Kazahstana

Rusija profitira od naftnog sporazuma Njemačke i Kazahstana
NAKNADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2023 / 19:18
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Njemačka više ne želi kupovati sirovu naftu iz Rusije kako bi postala neovisna o svom ranije najvažnijem dobavljaču energije. Međutim, Moskva preko ugovora o isporuci s Kazahstanom i dalje zadržava utjecaj u Njemačkoj.

Ovog tjedna je Kazahstan u Njemačku isporučio prvi utovar sirove nafte preko naftovoda "Družba" (Prijateljstvo). Time bi trebala biti osigurana opskrba važne rafinerije u istočnonjemačkom Schwedtu, koja je do kraja prošle godine gotovo isključivo prerađivala rusku naftu.

Dostava 20.000 tona (145.000 barela) dio je plana da Njemačka bude manje ovisna o ruskoj nafti. Najveća europska ekonomija ove je godine prekinula kupovinu nafte od Rusije. I to unatoč činjenici da je sirova nafta iz cjevovoda isključena iz embarga koji je Europska unija nametnula protiv ruske nafte u sklopu sankcija Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Kazahstan, saveznik Rusije, ove godine želi transportirati 1,2 milijuna tona sirove nafte u Njemačku. Državno kazahstansko poduzeće Kaztransoil već je dobilo odobrenje od svog ruskog partnera Transnefta kako bi isporučilo 300.000 tona kroz naftovod Družba u ovom tromjesečju.

U relativno kratkom vremenu Njemačka je uspjela naći zamjenu za većinu ruskih isporuka. Međutim, bilo je teško pronaći alternative za Schwedt jer mjesto nije povezano sa zapadnonjemačkim naftovodima i opskrbnim rutama. Kao rezultat toga, rafinerija radi samo u obujmu od 60 posto.

Isporuke iz Kazahstana osigurale bi da rafinerija može raditi većim kapacitetom. Rafinerija je trenutno opskrbljena sirovom naftom sa svjetskog tržišta, poput SAD-a preko naftovoda iz luke Rostock na Baltičkom moru.

Rusija će imati prihode preko naknada za transport za koje dozvolu daje Transneft jer se protok odvija preko njegove mreže. To je dobrodošao izvor prihoda za Moskvu u vrijeme kada zapadne sankcije i ograničenje cijena utječu na posao s naftom.

Osim toga, naftu se mora prevoziti tisuće kilometara preko ruskog teritorija, zbog čega isporuka ovisi o ruskoj dobroj volji. "Moramo promatrati kako Rusija djeluje u svrhu prolaska kroz Družbu", rekla je u ponedjeljak glasnogovornica njemačkog Ministarstva gospodarstva. Ona je dodala da je teško s pouzdanošću predvidjeti rusko djelovanje, kao što je to pokazalo zaustavljanje isporuke plina prošle godine.

Nafta iz Kazahstana ne podliježe embargu EU-a i ne spada pod dobrovoljno njemačko odricanje od nafte iz Rusije.

Nafta iz Kazahstana najprije biva pumpana za Rusiju, gdje biva pomiješana s ruskom sirovom naftom prije nego što bude izvezena iz ruskih luka. Kako bi izbjegao probleme sa zapadnim sankcijama, Kazahstan je prošle godine preimenovao KBCO kako bi ga razlikovao od ruskog Rebco-a (Russian Export Blend Crude Oil) ili od sirove nafte s Urala.

Poljska, kroz koju će kazahstanska nafta teći u Njemačku, posebice se plaši da bi moglo biti teško odrediti njezino podrijetlo.

Po navodima njemačkog Ministarstva gospodarstva, neizbježno je da će dio ruske nafte na ovaj način doći u Njemačku. Ipak, navode u ministarstvu, važno je da novac ne ide u Rusiju jer se posao obavlja s kazahstanskom tvrtkom, bez ruske tvrtke.

Tagovi: Kazahstan, Rusija, Njemačka, nafta, kazahstanska nafta, Russian Export Blend Crude Oil, naftovod Družba
PROČITAJ I OVO
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE