GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rizik nedostatne ponude podržao cijene nafte blizu 76 dolara

Rizik nedostatne ponude podržao cijene nafte blizu 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2021 / 18:14
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 76 dolara, poduprte oporavkom potražnje i njezinim približavanjem ponudi nakon neuspjelih pregovora vodećih proizvođača o povećanju opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,20 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje te je iznosila 75,73 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,63 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,22 dolara višoj cijeni, od 74,59 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,79 dolara.


Tržišta je jučer uzdrmalo otkazivanje sastanka na kojem su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici među neovisnim proizvođačima trebali pregovarati o povećanju opskrbe.

Sastanak je otkazan zbog sukoba Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Saudijske Arabije o produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe za osam mjeseci, do kraja iduće godine. Abu Dhabi je prihvatio povećanje opskrbe od kolovoza do kraja godine za dva milijuna barela dnevno.

Cijene su pogodile špekulacije da bi sukob mogao potaknuti neke zemlje da povećaju proizvodnju i izvoz.

Danas se tržište ponovo fokusiralo na oporavak potražnje i na njezino približavanje ponudi.

Približavanje naglašavaju i očekivanja da će najnovije izvješće o zalihama u SAD-u pokazati njihov pad u prošlom tjednu, s obzirom na oklijevanje kompanija u SAD-u da povećanju proizvodnju iz škriljaca, i to u ljetnoj sezoni vožnje.

„OPEC+ i dalje je u pat-poziciji, pa tržištu prijeti rizik izraženo nedostatne ponude u kolovozu. Čini se da su i američki proizvođači nafte iz škriljca neskloni ulaganjima", rekla je Louise Dickson iz kompanije Rystad Energy.

"Budući da dogovor nije postignut, čini se da će proizvodnja i izvoz ostati nepromijenjeni, prema okvirnom sporazumu, što stvara dojam da skupina ne zazire od pretjeranog poravnavanja tržišta", rekao je Norbert Ruecker iz švicarske banke Julius Baer.

Bijela kuća u utorak je priopćila da je ohrabruje nastavak razgovora članova OPEC-a kako bi se postigao dogovor, a saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman otklonio je u razgovoru za CNBC mogućnost cjenovnog rata.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 75,94 dolara, što znači da je porasla za 23 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE