GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast cijena nafte četvrti dan zaredom

Rast cijena nafte četvrti dan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2022 / 17:20
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima četvrti dan zaredom, na najvišu razinu u posljednja dva i pol tjedna, dok su se američke zalihe sirove nafte, lož ulja i mlaznog goriva smanjile u vrijeme američke zimske oluje.

Cijena barela na londonskom je tržištu ojačala 32 centa u popodnevnoj trgovini u odnosu na prethodno zatvaranje, na 82,52 dolara, nakon što je u ranijoj trgovini poskočila oko 2,7 posto. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 33 centa višoj cijeni, od 78,62 dolara.

Cijene su na oba tržišta u srijedu poskočile nakon objave vladinih podataka da su zalihe sirove nafte u SAD-u pale mnogo više nego što su analitičari očekivali u tjednu koji je završio sa 16. prosincem, za 5,89 milijuna barela.

Zalihe derivata, koje uključuju loživo ulje i mlazno gorivo također su pale suprotno očekivanjima da će porasti.

Pad američkih zaliha dolazi nakon što je potražnja za loživim uljem porasla u uvjetima snažne zimske oluje u SAD-u, s očekivanim zahlađenjima ispod nule zbog vjetrova sve do južnog Teksasa i uz rekordno niske prognoze za Floridu.

Istodobno su zrakoplovni prijevoznici otkazali gotovo 2000 letova planiranih za četvrtak i petak, prekinuvši blagdanske planove za tisuće putnika i odašiljući medvjeđi signal potražnji goriva za putovanja.

Cijene također ograničavaju zabrinutost za potražnju uslijed porasta broja zaraženih od covida 19 u Kini i strahovi od globalne recesije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas da je u srijedu barel košarice nafte njezinih članica u odnosu na prethodni dan porastao 1,23 dolara, na 79,36 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE