GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

QatarEnergy obustavio tranzit LNG-a kroz Crveno more

QatarEnergy obustavio tranzit LNG-a kroz Crveno more
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2024 / 16:41
Autor: SEEbiz / H
DOHA - Katarska energetska tvrtka QatarEnergy obustavila je tranzit tankera s ukapljenim prirodnim plinom (LNG) kroz Crveno more, piše Reuters.

Najmanje četiri tankera s katarskim LNG-om zadržana su tijekom vikenda nakon što su američke i britanske snage izvele zračne i pomorske napade u Jemenu, uz obrazloženje da žele zaštititi komercijalne brodove od napada boraca Ansar Allaha iz sjevernog Jemena.

Jemenski pokret u kojem značajnu ulogu igraju Huti upravlja sjevernim Jemenom od sredine prošlog desetljeća, a krajem prošle godine počeo je ometati plovidbu brodova povezanih s Izraelom u znak podrške palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskom vojskom u okupiranom Pojasu Gaze.

Kroz Crveno more prolazi 15 posto svjetskog brodskog prometa. Rutu je dosada zaobišlo nekoliko brodova s ukapljenim plinom, a drugi je i dalje koriste.

Tankeri Al Ghariya, Al Huwaila i Al Nuaman ukrcali su LNG u katarskoj luci Ras Laffan i trebali su krenuti prema Sueskom kanalu, no 14. siječnja zaustavili su se uz obalu Omana, prema podacima LSEG-a za praćenje brodova. Al Rekayyat se 13. sijenja u povratku u Katar zaustavio u Crvenom moru.

Pauziramo i čekamo sigurnosne savjete, a bude li prolazak kroz Crveno more i dalje nesiguran, ići ćemo preko Rta dobre nade, rekao je izvor izravno upoznat s tim pitanjem. "To ne znači da je proizvodnja prekinuta", naglasio je.

U uredu katarske vlade za odnose s međunarodnim medijima i u QatarEnergyju nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentiraju informaciju izvora.

Nisu odgovorili ni brodovlasnici i upravitelji četiriju brodova, uključujući Teekay Shipping Glasgow, Pronav Ship Management, Nakilat Shipping Qatar Ltd i Shellovu podružnicu STASCO.

Katar je drugi najveći svjetski izvoznik ukapljenog plina, s isporučenih više od 75 milijuna metričkih tona u 2023. godini, prema podacima LSEG-a. Od toga je 14 milijuna tona otišlo kupcima u Europi, a 56,4 milijuna onima u Aziji.

Cijene LNG-a s rokom isporuke u veljači stabilizirale su se oko podneva na nizozemskoj digitalnoj burzi na 30,72 eura za megavatsat nakon što su jutros nakratko bile poskočile na 31,64 eura. Najvišu razinu u ovoj godini, od 34,55 eura, zabilježile su 5. siječnja.

Tagovi: QatarEnergy, KATAR, LNG
PROČITAJ I OVO
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE