GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Produljenje niže stope PDV-a na plin, grijanje i ogrjevni materijal

Produljenje niže stope PDV-a na plin, grijanje i ogrjevni materijal
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.02.2024 / 16:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je uputila u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, koje se odnose na produljenje snižene stope PDV-a do kraja ožujka 2025. na isporuke prirodnog plina, ogrjevnog materijala i grijanja iz toplinskih stanica, a po riječima predsjednika Vlade, prijedlog je "de facto" dio budućeg paketa mjera pomoći građanima.

- Izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost predlaže se s ciljem produljenja razdoblja primjene snižene stope PDV-a od pet posto na isporuke prirodnog plina, ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, kao i grijanja iz toplinskih stanica, uključujući naknade vezane za te isporuke. Razdoblje se produljuje do 31. ožujka 2025. godine, istaknuo je ministar financija Marko Primorac.

Vjerujemo da ćemo na ovaj način pridonijeti očuvanju stabilnih, nižih cijena ovih energenata za naše građane, dodao je ministar.

Kako stoji u Vladinom nacrtu izmjena, prijedlog zakona je potrebno donijeti u hitnom postupku kako bi se omogućilo produljenje primjene snižene stope PDV-a od pet posto i time zadržala sadašnja razina poreznog rasterećenja te ublažio utjecaj na cijene, čime bi se izbjegao potencijalni rast cijena s kojim bi građani i gospodarstvo bili suočeni.

- Ovaj prijedlog zakona je 'de facto' dio budućeg paketa mjera koji će Vlada donijeti u ožujku a na dobrobit naših građana i gospodarstva, kao i do sada", istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Iz Vlade procjenjuju da će predložena mjera imati utjecaj na smanjivanje prihoda državnog proračuna s osnove PDV-a u iznosu od oko 46 milijuna eura godišnje, odnosno smanjivanje od 34,5 milijuna eura za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2024. te smanjivanje od 11,5 milijuna eura za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2025. godine.

Tagovi: plin, grijanje, ogrjev, plenković
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE