GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prekid ruskog i kazahstanskog izvoza podigao cijene nafte prema 122 dolara

Prekid ruskog i kazahstanskog izvoza podigao cijene nafte prema 122 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2022 / 20:34
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Cijene nafte poskočile su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 122 dolara, potaknute prekidom izvoza ruske i kazahstanske nafte cjevovodom CPC.


Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u plusu 6,35 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 121,8 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 5,72 dolara višoj cijeni, od 115 dolara.

Tržišta je poljuljalo upozorenje Rusije da će zbog oštećenja na kaspijskom cjevovodu (CPC) njezin izvoz nafte biti smanjen do milijun barela dnevno, što odgovara jedan posto svjetske proizvodnje.

Isporuke CPC-om danas su potpuno obustavljene, a popravak će trajati najmanje mjesec i pol, prema agentima za lučke brodove.

"Cijene nafte rastu u prvom redu zbog gubitka izvoza CPC nafte iz Novorossijska, koji čini oko 1,3 milijuna izvezenih barela dnevno", objašnjava Matt Smith iz Kplera.

Tržište istodobno uznemiruje mogućnost novih sankcija Rusiji, drugom najvećem svjetskom izvozniku sirove nafte, zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Američki predsjednik Joe Biden trebao bi najaviti nove sankcije u četvrtak, na sastancima s europskim čelnicima u Bruxellesu, uključujući i izvanredan sastanak NATO-a.

Zabrana uvoza ruske nafte i derivata i dalje izaziva podjele među zemljama EU-a, ali to bi se moglo promijeniti nakon isteka kratkoročnih ugovora, ističe Reuters.

"Mislim da će razlika u cijenama na fizičkom tržištu i u terminskim ugovorima dosegnuti najvišu razinu otkada se naftom počelo trgovati, a ovog ljeta barelom bi se moglo trgovati i po 150 dolara", rekao je Ben Luckock iz Trafigure.

"Koliko je ruske nafte opskrba izgubila znat ćemo krajem travnja", dodao je Luckock.

Nervozu je potpirio i snažan pad zaliha u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču, naglasivši strah od nedostatne opskrbe. Podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazali su da su zalihe sirove nafte u prošlome tjednu za 4,3 milijuna barela, prema tržišnim izvorima.

Analitičari koje je anketirao Reuters u prosjeku su očekivali da će izvješće pokazati skroman rast zaliha, za 100.000 barela.

Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tijekom dana.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak stajao 114,60 dolara, što znači da je poskupio 79 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE