GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošnja benzina u Njemačkoj raste treću godinu zaredom

Potrošnja benzina u Njemačkoj raste treću godinu zaredom
BENZIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2024 / 18:48
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Potrošnja benzina u Njemačkoj porasla je treću godinu zaredom u 2023.

To je prema službenim podacima o mineralnim uljima Saveznog ureda za gospodarstvo i kontrolu izvoza (BAFA).

Prema podacima, domaće isporuke benzina lani su iznosile 17,3 milijuna tona. To je 416.000 tona više nego prethodne godine. U usporedbi s najnižom točkom povezanom s koronavirusom 2020., to je povećanje od gotovo 1,1 milijun tona.

U godinama prije pandemije koronavirusa potrošnja benzina bila je u trendu pada - još 2010. iznosila je 19,6 milijuna tona. Osim toga, posljednjih je godina značajno porastao i broj električnih automobila na njemačkim cestama - na kraju godine bilo ih je 1,4 milijuna.

U međuvremenu, isporuke dizelskih automobila nastavile su padati. Međutim, podaci o potrošnji ovdje uglavnom su posljedica prometa kamiona i stoga daleko više ovise o ekonomiji nego podaci za benzin.

Savezna agencija za okoliš pripisuje razvoj potrošnje goriva prvenstveno povećanju broja prijeđenih kilometara prošle godine. To je bilo iznad brojki za 2022. za laki promet - tj. isključujući kamione, autobuse i slično - iako je još uvijek znatno ispod 2019. godine, pokazuju brojke Saveznog instituta za istraživanje autocesta.

Institut Ifo sa sjedištem u Münchenu vidi nekoliko mogućih čimbenika za razvoj, uključujući povećanje obima prometa. Osim toga, prelazak s dizela na benzinac kao rezultat zabrane vožnje i smanjene financijske prednosti dizelskih vozila mogao bi imati zamjetan učinak.

Ekonomski istraživači također kažu da sada ima više težih automobila s benzinskim motorima.

ADAC ovakav razvoj događaja objašnjava sve većim brojem registriranih automobila s benzinskim motorima. Među njih treba ubrojiti i većinu hibridnih vozila.

Automobili s benzinskim motorima također dominiraju novim registracijama - uključujući hibride - a osobito novi automobili općenito imaju veću kilometražu, što u konačnici dovodi do veće ukupne potrošnje goriva.

Paralelno s porastom prodaje benzina, nastavio se i drugi trend: 2023. godine nekoliko centi jeftiniji Super E10 po prvi put čini više od četvrtine prodaje benzina s 25,9%. U 2022. godini još uvijek je iznosio 23,7%, prije pet godina 13,7%. E10 može sadržavati do 10% biogoriva.

Podaci o domaćim isporukama zabilježeni u statistici BAFA ne odražavaju izravno prodaju benzina na benzinskim postajama, već uglavnom isporuke tamo. Međutim, kada se promatra kroz duža razdoblja kao što je godina, to omogućuje izvlačenje zaključaka o potrošnji.

Specifična težina dizela i benzina varira ovisno o točnom sastavu i temperaturi. Tona bezolovnog benzina otprilike odgovara 1300 do 1400 litara, a tona dizela otprilike 1200 litara.

Tagovi: benzin, gorivo, njemačka
PROČITAJ I OVO
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
OBVEZNICE
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
LJUBLJANA - Tvrtka Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura.
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
LONDON - Cijene nafte danas su porasle ususret očekivanom izraelskom odgovoru na iranski napad.
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE