GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Postignut dogovor o izgradnji hidroelektrane na Drini

Postignut dogovor o izgradnji hidroelektrane na Drini
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2024 / 11:08
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA – Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić saopštio je sarajevskim medijima neoubičajenu „ekskluzivu”: dva entiteta postigla su dogovor da na Drini, zajedno s Republikom Srbijom, izgrade hidrocentralu „Srednja Drina”.

Riječ je o ideji za izgradnju energetskog objekta na Drini u delu gde je ta reka granica između dve zemlje. Nikšić je pojasnio da je postigao dogovor s Radovanom Viškovićem, predsednikom Vlade Republike Srpske, da dve elektroprivrede u BiH (RS i FBiH) dobiju po 25 odsto udela u ovom objektu (Srednja Drina), a da Republika Srbija dobije 50 odsto.

„Naravno da to podrazumijeva da se i druga strana složi”, rekao je Nikšić.

Kineska ekonomija stabilno napreduje, saradnja sa Srbijom na…

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da je dobar svaki predlog za privrednu saradnju između zemalja u regionu.

„Treba da iskoristimo prirodna bogatstva koja imamo u BiH, ili zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom”, rekao je Pavlović.

U prvi mah je nastala zabuna jer je premijer Nikšić rekao samo to da se s Viškovićem dogovorio da se gradi hidrocentrala na Drini – ne precizirajući o kojem objektu je reč, pa su pojedini mediji pomislili da je to već započeti projekat „Buk Bijela”. Inače, „Buk Bijela” je hidrocentrala koju grade Srbija i Srpska i za koju je već ozvaničen početak radova, iako u vezi s tim postoje neke opstrukcije u Sarajevu. I u Podgorici postoje nejasnoće kad je riječ o tom projektu, koje se navodno odnose na ekologiju, dok to u Republici Srpskoj smatraju neosnovanim.

Atlantik postaje vlasnik brendova „donkafa” i „c kafa”

Iz Vlade RS pojasnili su da se projekat „Srednje Drine” odnosi na lokaciju od Bajine Bašte do Zvornika, gde je reka Drina granica.

Podsjetili su da projekat „Buk Bijela” grade elektroprivrede Srpske i Srbije, i to Srbija 51 odsto i Srpska 49 odsto, da obuhvata hidrocentrale „Foča” i „Gornji Paunci” i da su ti radovi već otpočeli.

Zoran Pavlović povodom ekonomske saradnje između zemalja regiona još kaže: „Zajednički rad treba da bude u korist i za račun prevashodno građana, a ne da nam se delovanje svodi na svađe kojima lokalni političari obezbeđuju glasove na izborima.”

Tagovi: he na drini, drina, elektroprivreda bih, elektroprivreda srbije, nikšić
PROČITAJ I OVO
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE