GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Postignut dogovor o izgradnji hidroelektrane na Drini

Postignut dogovor o izgradnji hidroelektrane na Drini
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2024 / 11:08
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA – Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić saopštio je sarajevskim medijima neoubičajenu „ekskluzivu”: dva entiteta postigla su dogovor da na Drini, zajedno s Republikom Srbijom, izgrade hidrocentralu „Srednja Drina”.

Riječ je o ideji za izgradnju energetskog objekta na Drini u delu gde je ta reka granica između dve zemlje. Nikšić je pojasnio da je postigao dogovor s Radovanom Viškovićem, predsednikom Vlade Republike Srpske, da dve elektroprivrede u BiH (RS i FBiH) dobiju po 25 odsto udela u ovom objektu (Srednja Drina), a da Republika Srbija dobije 50 odsto.

„Naravno da to podrazumijeva da se i druga strana složi”, rekao je Nikšić.

Kineska ekonomija stabilno napreduje, saradnja sa Srbijom na…

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da je dobar svaki predlog za privrednu saradnju između zemalja u regionu.

„Treba da iskoristimo prirodna bogatstva koja imamo u BiH, ili zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom”, rekao je Pavlović.

U prvi mah je nastala zabuna jer je premijer Nikšić rekao samo to da se s Viškovićem dogovorio da se gradi hidrocentrala na Drini – ne precizirajući o kojem objektu je reč, pa su pojedini mediji pomislili da je to već započeti projekat „Buk Bijela”. Inače, „Buk Bijela” je hidrocentrala koju grade Srbija i Srpska i za koju je već ozvaničen početak radova, iako u vezi s tim postoje neke opstrukcije u Sarajevu. I u Podgorici postoje nejasnoće kad je riječ o tom projektu, koje se navodno odnose na ekologiju, dok to u Republici Srpskoj smatraju neosnovanim.

Atlantik postaje vlasnik brendova „donkafa” i „c kafa”

Iz Vlade RS pojasnili su da se projekat „Srednje Drine” odnosi na lokaciju od Bajine Bašte do Zvornika, gde je reka Drina granica.

Podsjetili su da projekat „Buk Bijela” grade elektroprivrede Srpske i Srbije, i to Srbija 51 odsto i Srpska 49 odsto, da obuhvata hidrocentrale „Foča” i „Gornji Paunci” i da su ti radovi već otpočeli.

Zoran Pavlović povodom ekonomske saradnje između zemalja regiona još kaže: „Zajednički rad treba da bude u korist i za račun prevashodno građana, a ne da nam se delovanje svodi na svađe kojima lokalni političari obezbeđuju glasove na izborima.”

Tagovi: he na drini, drina, elektroprivreda bih, elektroprivreda srbije, nikšić
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE