GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porsche Slovenija ulazi na tržište električne energije

Porsche Slovenija ulazi na tržište električne energije
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2023 / 07:51
Autor: SEEbiz / STA

ljubljana - Grupa Porsche Slovenija ulazi na tržište električne energije. Kako je na današnjoj konferenciji za novinare rekao predsjednik Uprave Danilo Ferjančič, grupacija će u suradnji s NGEN-om uspostaviti sustav trgovanja električnom energijom koji će uključiti korisnike njezinih usluga u području e-mobilnosti.

Osim električnih vozila, slovenski uvoznik vozila njemačke Volkswagen grupe trenutno u sklopu svojih usluga e-mobilnosti nudi rješenja za solarne elektrane, punionice i skladišta električne energije. Sada će to nadograđivati povezivanjem potreba za električnom energijom i proizvodnih kapaciteta mreže svojih korisnika.

"Riječ je o stvaranju zajednice proizvođača i korisnika električne energije, čime Porsche Slovenija postaje trgovac električnom energijom", opisao je Ferjančič planove koncerna.

Ovdje će se korisnici iz područja rješenja e-mobilnosti moći pridružiti zajednici, u njoj prodavati svoj višak električne energije, a s druge strane kupovati električnu energiju u trenutku kada njihove potrebe premašuju vlastitu proizvodnju. Usluga će biti dostupna i drugim potrošačima, čime će tvrtka postati opskrbljivač električne energije.

Porsche Slovenija je za partnera za regulaciju potražnje i proizvodnje te druga rješenja u trgovanju električnom energijom odabrao tvrtku NGEN, koja je specijalizirana za razvoj velikih sustava za pohranu energije i, prema riječima direktora Romana Bernarda, već posluje kao trgovac električnom energijom u nekoliko zemalja, uključujući i Slovenija.energetika.

Kako je objasnio Bernard, glavni izazov tržišta električne energije je upravljanje viškovima u vrijeme obilja (dnevno tijekom noći i sezonski ljeti) i velikim potrebama za električnom energijom u vrijeme prekomjerne potražnje (dnevno u jutarnjim satima te u kasnim poslijepodnevnim i ranim večernjim satima, a zimi sezonski).

Pitanje regulacije proizvodnje i potreba postat će još važnije ukidanjem sustava neto mjerenja za proizvođače električne energije sa solarnim elektranama, naglašava Porsche Slovenija.

Bernard je koncept djelovanja energetskih zajednica regulacijom proizvodnje kapaciteta s jedne strane i energetskih potreba s druge strane opisao kao korak prema većoj decentralizaciji energetskog tržišta. "Riječ je o novom konceptu funkcioniranja tržišta električne energije koji predstavlja najveću promjenu na tom području u posljednjih 30 godina", ustvrdio je.

Također, ocijenio je da suvremeni izazovi energetskog tržišta zahtijevaju više od same nadogradnje prijenosne infrastrukture. Bit će potrebno puno učiniti na polju razvoja pametnih rješenja kako bismo mogli odgovoriti na energetske potrebe, rekao je.

Prilikom povezivanja zajednice pod okriljem Porsche Slovenija, centar će biti uređaj za regulaciju proizvodnje električne energije privatnih solarnih elektrana i potrošača. Time će se "razgovarati" i s ostalim korisnicima i s mrežom zajednice te na taj način regulirati stanje proizvodnje električne energije i potrebe korisnika, rekao je Ferjančič.

“Ovaj korak za nas predstavlja potpuno novi poslovni model, koji će na neki način biti i pilot projekt za cijeli Porsche Holding u Europi”, dodao je.

Grupa Porsche Slovenija najavila je pojačano poslovanje na tržištu e-mobilnosti u 2019., navodeći dodatnu predanost tome zbog tzv. ja afera Dieselgate, sustavno varanje podataka o štetnim emisijama dizelskih vozila, koja je 2015. poljuljala ugled Volkswagena.

Tagovi: Porsche Slovenija, Porsche, energija, struja
PROČITAJ I OVO
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
OIE
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku kojom je smanjila naknadu za obnovljive izvore energije za 5% za krajnje kupce električne energije kao i poduzetnike koji ostvaraju pravo umanjenja te naknade.
Inflacija u Njemačkoj najniža od lipnja 2021.
USPORAVANJE
Inflacija u Njemačkoj najniža od lipnja 2021.
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj u veljači je iznosila 2,5 posto na godišnjoj razini, što je 0,4 postotna boda manje nego u siječnju i najniže od lipnja 2021., napisao je njemački statistički ured u prvoj danas objavljenoj procjeni.
Produljenje niže stope PDV-a na plin, grijanje i ogrjevni materijal
ODLUKE
Produljenje niže stope PDV-a na plin, grijanje i ogrjevni materijal
ZAGREB - Vlada je uputila u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, koje se odnose na produljenje snižene stope PDV-a do kraja ožujka 2025. na isporuke prirodnog plina, ogrjevnog materijala i grijanja iz toplinskih stanica, a po riječima predsjednika Vlade, prijedlog je "de facto" dio budućeg paketa mjera pomoći građanima.
Cijene nafte pale ispod 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 83 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su ispod 83 dolara pod pritiskom skoka zaliha u SAD-u i signala iz američke središnje banke da neće žuriti sa sniženjem kamatnih stopa.
Cindrigo: Kraj Slatine krećemo s bušenjem 4000 m duboke bušotine
GEOTERMALNI IZVORI
Cindrigo: Kraj Slatine krećemo s bušenjem 4000 m duboke bušotine
ZAGREB - Britanska kompanija Cindrigo izvijestila je Londonsku burzu o konačnom početku bušenja na istražnom polju geotermalnih izvora Slatina 3 u Virovitičko-podravskoj županiji, koje je u rujnu 2022., u pretežnom vlasničkom udjelu, otkupila od poduzetnika Marinka Mikulića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE