GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plinovod Zlobin-Bosiljevo u funkciji od 2025.

Plinovod Zlobin-Bosiljevo u funkciji od 2025.
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 10:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Radovi na izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo, dužine 58 kilometara i vrijednosti 155 milijuna eura, idu predviđenom dinamikom i trebali bi biti završeni u planiranom roku, a plinovod pušten u rad tijekom 2025. godine, priopćili su u četvrtak iz tvrtke Plinacro.

Kako se navodi u priopćenju, u Luci Rijeka trenutno traje iskrcaj cijevi namijenjenih za izgradnju spomenutog plinovoda, koji gradi zajednica ponuditelja na čelu sa zagrebačkom Monter-Strojarskom montažom.

"Stvoreni su svi potrebni preduvjeti da se taj zahtjevni tehničko-tehnološki plinovod završi u planiranom roku i pusti u rad tijekom 2025. godine", ističu iz Plinacra.

Riječ je, inače, o izuzetno složenom projektu na plinskom transportnom sustavu u koji će biti uloženo oko 155 milijuna eura, a čijom će se izgradnjom omogućiti povećanje transporta plina s postojećeg LNG terminala na otoku Krku do njegovog sadašnjeg tehničkog kapaciteta od oko 3,5 milijardi prostornih metara plina na godinu.

Izgradnjom 58 kilometara dugačkog plinovoda Zlobin - Bosiljevo, čije je financiranje osigurala Vlada Republike Hrvatske, povećat će se sigurnost opskrbe plinom potrošača u Republici Hrvatskoj i u najzahtjevnijim okolnostima opskrbe i potrošnje plina, te omogućiti daljnji razvoj plinovodnog sustava i povećanje transporta plina prema Mađarskoj i Sloveniji.

Predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar naglašava da će povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku i izgradnja plinovoda Zlobin - Bosiljevo dodatno diversificirati puteve i izvore opskrbe prirodnim plinom na tržištu Republike Hrvatske, te stvoriti osnovne preduvjete za dodatnu opskrbu Europske unije. Istodobno će doći i do smanjenja ovisnosti o ruskom plinu.

Fotografija: Plinacro

Tagovi: PLINACRO, BOSILJEVO, ZLOBIN, PLINOVOD, ARAR
PROČITAJ I OVO
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
Od utorka pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Od utorka će na snazi biti nove cijene goriva, neslužbeno se doznaje.
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
DIVIDENDA
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
ZAGREB - Dioničarima Ine bit će iz dijela dobiti za 2023. i zadržane dobiti za 2022. godinu, isplaćena dividenda od 24 eura po dionici, izvijestila je Ina u petak.
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
OIE
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je javni natječaj za dodjelu tržišne premije radi poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za sunčane elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane, a planirana sredstva potpore za taj natječaj iznose 257,2 milijuna eura.
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare
PORUKE
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako razumije zabrinutost radnika te je poručio da se pripremaju za osvajanje kupaca i pravnu borbu, komentirajući time prosvjed radnika Gradske plinare Zagreb - Opskrbe zbog gubitka posla opskrbe plinom zagrebačkih kućanstva.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE