GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plina dovoljno, cijene povoljne

Plina dovoljno, cijene povoljne
ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2023 / 16:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Plina će i ove plinske sezone biti dovoljno, cijene će odlukom Vlade ponovno biti prihvatljive, a hrvatska i europska skladišta su puna, rečeno je u utorak na skupštini Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP).

Predsjednik HSUP-a Dalibor Pudić rekao je da su skladišta plina puna u Hrvatskoj i cijeloj Europi, kod nas 97 posto. Bila su puna već u proljeće, kazao je, zato što se zbog visokih cijena manje trošilo i štedjelo u cijeloj Europi.

Cijene plina su međutim i dalje volatilne na međunarodnom tržištu, ali ne kao lani jer su izgrađeni dodatni kapaciteti LNG terminala unutar EU-a, a kapaciteti se i dalje šire, dodao je.
Ističe da su cijene plina globalno znatno niže nego prošle godine. Ne očekuje da bi mogle rasti iznad aktualnih, osim ako se ne zakomplicira situacija na globalnim žarištima.

Plin je globalna roba koja ovisi o globalnim cijenama pa, primjerice, štrajk u australskim LNG terminalima može podići cijenu tog energenta, naveo je.

Za Hrvatsku kaže da je u opskrbi plinom u jednoj od najboljih situacija u Europi jer ima LNG terminal i dobar transportni sustav kao i domaću proizvodnju plina koja pokriva trećinu domaće potrošnje. Podsjetio je da su cijene plina za građane odlukom Vlade zajamčene do 1. travnja iduće godine, pa građani neće osjetiti promjenu cijene u odnosu na lani. Ističe, međutim, da bi i dalje trebali štedjeti energiju.

Kazao je isto tako i da se svake godine povećava flota brodova koja može prevoziti LNG, ali i da se povećava proizvodnja. Spomenuo je i da se povećanjem krčkog LNG terminala kapacitet povećava na 6,1 milijardu kubika kao i da se gradi novo skladište plina Grubišno polje što će dati dodatnu sigurnost. Nadalje, i Ina povećava domaću proizvodnju, a sve zajedno utjecat će na cijene i sigurnost opskrbe.

Prvi čovjek tvrtke LNG Hrvatska Ivan Fugaš naglasio je da LNG terminal na Krku radi punim kapacitetom i prema planu i nema nikakvih poteškoća s radom.

Naglasio je i da se dosta odmaklo s planovima proširenja kapaciteta tog terminala, te da bi za mjesec dana mogla biti gotova sva projekta dokumentacija za ugradnju novog modula. Sa samom proizvodnjom modula krenuti će se krajem godine kako bi sve bilo spremno za sezonu 2025./26. Modul bi se, kazao je, mogao ugraditi u ljeto 2025. Trenutna vrijednost investicije je oko 40 milijuna eura.

Skladište u Grubišnom polju de facto u funkciji

Laslo Farkaš Višontai iz tvrtke Podzemno skladište plina istaknuo je da je podzemno skladište u Grubišnom polju praktički u funkciji, odnosno da od srpnja radi u probnoj eksploataciji, a skladište je sada pred tehničkim pregledom.

Vezano uz probleme s plinom u zadnje dvije, direktor HEP Trgovine Marko Blaževič istaknuo je da smo u tom razdoblju i mi i Europa naučili važnost političkog zajedništva, koordiniranog djelovanja, diversifikacije pravaca, energetskog miksa i tranzicije ka obnovljivim izvorima energije

Tagovi: plin, okoli, energija, LNG Hrvatska, Ivan Fugaš
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE