GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković podržao Čovićeve zahtjeve oko Južne interkonekcije

Plenković podržao Čovićeve zahtjeve oko Južne interkonekcije
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2024 / 16:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem da podržava njegov stav oko Južne interkonekcije.

Plenković je istaknuo kako hrvatska Vlada pruža snažnu potporu hrvatskom narodu u BiH te će nastaviti s realizacijom projekata koji doprinose kvalitetnijem životu Hrvata i boljitku cijele BiH.

"Kada je riječ o projektu Južne plinske interkonekcije, istaknuta je važnost ovog projekta za energetsku sigurnost i diverzifikaciju u Bosni i Hercegovini. Hrvatska je spremna podržati ovaj projekt kojim bi se plin s LNG terminala na Krku dopremao u Bosnu i Hercegovinu", navodi se u priopćenju. priopćeno je iz Ureda hrvatskog premijera.

Hrvatski premijer jasno je rekao da podržava stav Dragana Čovića.

"Plenković i Čović složili su se da je potrebno nastaviti razgovore radi postizanja dogovora o modalitetima realizacije projekta u BiH u interesu svih zainteresiranih strana. U tom smislu Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH." , navodi se u priopćenju.

Podsjećamo, predsjednik HDZ-a već mjesecima trpi kritike američkog veleposlanstva i visokih dužnosnika ove zemlje. Nedavno ga je savjetnik američkog tajnika James O'Brien upozorio da prestane opstruirati provedbu projekta Južne plinske interkonekcije koji bi omogućio diverzifikaciju opskrbnih ruta.

Kritikama na račun Čovića ranije se pridružio i sam američki državni tajnik Blinken, koji je poslao pismo ministrima vanjskih poslova Hrvatske i BiH.

"Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prijenosnog sustava u Federaciji su dvolični, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt. Takva očigledna korupcija i samodilovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU", napisao je Blinken na vrijeme.

Ovakve poruke iz Zagreba jasan su pokazatelj da, uz Čovića, ni hrvatski premijer nije preozbiljno shvatio kritike i upozorenja iz Washingtona.

Tagovi: PLENKOVIĆ, ČOVIĆ, JUŽNA INTERKONEKCIJA, HDZ
PROČITAJ I OVO
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE