GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: LNG terminal nije samo važan za energetsku sigurnost Hrvatske nego i regije

Plenković: LNG terminal nije samo važan za energetsku sigurnost Hrvatske nego i regije
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2022 / 20:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković je u ponedjeljak rekao da se na sjednici šireg predsjedništva HDZ-a razgovaralo i o cijeloj situaciji sa Schengenom, osobito nakon izjave austrijskog ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera koji se usprotivio proširenju šengenskog prostora na Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku jer, po njemu, šengenski sustav ne funkcionira.

"Prilikom posjeta kancelara Karla Nehammera iskazali smo razumijevanje za njihove zabrinutosti, a to je povećani broj tražitelja azila u Austriji. To su ljudi koji su tamo došli, ali ne preko Hrvatske i nakon što smo sve razjasnili dobili smo jasnu, čvrstu i nedvosmislenu poruku podrške Austrije hrvatskom članstvu u Schengenu", rekao je Plenković.

Odluka bi se trebala donijeti sljedeći tjedan na sastanku ministara unutarnjih poslova 8. prosinca.

Ta odluka, rekao je premijer, ima dva bitna i referentna datuma: 1. siječnja za cestovne prijelaze, željezničke i morske luke, a 26. ožujka za zračne luke.

"Također zadovoljni smo i posjetom terminalu LNG-a u Omišlju s bavarski premijerom Markusom Söderom i austrijskim kancelarom Nehammerom. Ogroman je interes i jedne i druge zemlje za suradnju s Hrvatskom po pitanju povećanja kapaciteta LNG terminala na Krku s 2,9 milijardi prostornih metara prirodnog plina na godišnjoj razini do 6,1 milijardu prostornih metara", kazao je Plenković.

"Sada je na upravljačkoj skupini na kojoj će biti predstavnici Njemačke, tj. Bavarake i Austrije i Hrvatske da nastave ovu suradnju i dinamične aktivnosti", dodao je Plenković.

Na sastanku 5. studenoga Andreja Plenkovića s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i predsjednikom vlade Savezne Države Bavarske Markusom Söderom rečeno je da LNG nije samo važan za energetsku sigurnost Hrvatske nego i regije.

Upravljačka skupina bi trebala utvrditi modele daljnje energetske suradnje u gradnji plinovoda i proširenju postojećeg kapaciteta LNG terminala na Krku pri čemu će tražiti potporu Europske komisije.

Tagovi: LNG tanker, Andrej Plenković, LNG Hrvatska, LNG terminal, Plinacro
PROČITAJ I OVO
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
U PLUSU
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
BERLIN - Njemački energetski div Siemens Energy u drugom je tromjesečju tekuće poslovne godine, koja je za tvrtku završila u ožujku, ostvario neto dobit od 108 milijuna eura, nakon što je godinu prije zabilježio gubitak od 189 milijuna eura, sažeti su poslovni podaci, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
PLIN
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
OPATIJA - Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić na 39. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji u srijedu je istaknuo da se nakon listopada, prema sadašnjim pokazateljima, može očekivati sniženje cijene plina.
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
OIE
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
NEW YORK - Obnovljivi izvori energije energije sada čine više od 30 posto svjetske proizvodnje električne energije, navodi se u izvješću koje je u srijedu objavio think tank Ember.
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE