GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol smanjio prihode u prvom kvartalu, ovogodišnje ciljeve neće ostvariti

Petrol smanjio prihode u prvom kvartalu, ovogodišnje ciljeve neće ostvariti
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 10:35
Autor: Siniša Malus
LJUBLJANA - Slovenski energetski div Petrol u prvom je kvartalu smanjio prihode za 15 posto, na 916,1 milijun eura.

Čista dobit porasla je 20 posto, na 21,8 milijuna eura.

U prva tri mjeseca Grupa Petrol prodala je 742.900 tona naftnih derivata, što je 18 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Prodaja ukapljenog naftnog plina iznosila je 42.100 tona, što je pet posto manje, prodaja električne energije 5,7 teravatnih sati, a prodaja prirodnog plina 6,4 teravatnih sati.

Prodajom robe, grupa Petrol, koja je krajem ožujka upravljala s preko 509 benzinskih postaja, u prva tri mjeseca ostvarila je 127 milijuna eura prihoda. tri posto manje nego u istom razdoblju 2019. godine, navodi se u izvješću o poslovanju Petrola u prva tri mjeseca, koje je Nadzornom odboru predstavljeno u četvrtak.

Zbog mjera koje su poduzele pojedine zemlje za suzbijanje epidemije na svim tržištima na kojima djeluje, grupacija Petrol suočena je s padom prodaje i naftnih derivata i robe. Već krajem ožujka Petrol je zabilježio značajan pad prodaje, a negativni trendovi nastavili su se u travnju, kada je Grupa zabilježila pad prodaje na malo od 46%.

Bruto prilagođena dobit u prva tri mjeseca iznosila je 105,3 milijuna eura i bila je na razini od prije godinu dana. Dobit iz poslovanja porasla je za 34%, na 28,4 milijuna eura, dok je bruto operativni profit (EBITDA) porastao za 26%, na 46,5 milijuna eura.

Petrol rast EBITDA-e pripisuje za oko četvrtinu pozitivnom utjecaju procjene derivata na reguliranim kotacijama naftnih derivata u iznosu od 8,6 milijuna eura, jer su početkom ove godine cijene dizela u narednim mjesecima bile dvostruko veće nego krajem ožujka. Izuzevši ovaj učinak, EBITDA u iznosu od 37,9 milijuna eura bila bi dva posto viša.

Prema Petrolu, poslovanje na svim tržištima na kojima grupa djeluje odvijalo se prema planu u siječnju i veljači, a u ožujku je, uz pandemiju koronavirusa, poslovna situacija postala vrlo napeta. Tvrtke u grupi Petrol provode odgovarajuće mjere za suzbijanje širenja virusa i osiguravaju neprekidnu opskrbu energijom.

Zbog pandemije koronavirusa i nastale ekonomske krize, Petrol ove godine neće moći provesti svoj poslovni plan. Zbog nesigurnosti daljnjeg razvoja, tvrtka je pripremila razne poslovne scenarije u pogledu daljnjeg ublažavanja mjera i ograničenja u zemlji.

Petrol, koji će se ove godine usredotočiti na optimizaciju troškova i pojednostavljenje operacija, predviđa da će prodaja naftnih derivata iznositi samo između 83 i 86 posto onih ostvarenih 2019. ove godine, a očekuje se da će EBITDA biti nešto manje od petine. Petrol je za ovu godinu ograničio ulaganja na najnužnija ili ostatak će se odlučiti prema razvoju pandemije i njenom utjecaju na poslovanje.

Tagovi: Petrol, nafta, naftni derivati, poslovni rezultati, ukapljeni naftni plin
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE