GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol se unatoč padu prihoda vratio na staze profitabilnosti

Petrol se unatoč padu prihoda vratio na staze profitabilnosti
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2024 / 09:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nakon gubitka u 2022. godini, Grupa Petrol prošlu je godinu završila s neto dobiti od 136,6 milijuna eura.

Prihodi od prodaje pali su za 26 posto na sedam milijardi eura, uglavnom zbog nižih cijena energenata. Kako objašnjavaju u Petrolu, na poslovni rezultat utjecale su i više cijene materijala te viši troškovi rada.

Kako je grupa danas objavila na stranicama Ljubljanske burze, unatoč inflaciji, regulaciji cijena energenata i geopolitičkim napetostima, uspjeli su održati financijsku stabilnost i nastaviti širenje i diversifikaciju svojih aktivnosti.

Prodaja goriva dosegnula je 3,8 milijuna tona, osam posto manje nego godinu prije, dok je prodaja robe i usluga porasla deset posto, na 571,2 milijuna eura. Prihodi od robe i usluga porasli su kako u Sloveniji tako i na tržištima jugoistočne Europe. Prodali su i 16,6 teravat sati prirodnog plina, 12,8 teravat sati električne energije i 143,4 tisuće megavat sati toplinske energije.

Prema njihovim riječima, prošlogodišnje poslovanje odvijalo se u znatno drugačijim okolnostima nego godinu prije. Stanje na energetskim tržištima se stabiliziralo u odnosu na 2022. godinu, zbog čega je regulacija cijena nekih naftnih derivata bila blaža nego 2022. godine.

Nakon 2,6 milijuna eura gubitka u 2022., lani su se vratili na dobit. Korigirana bruto dobit dosegla je 677,6 milijuna eura, što je 72 posto više nego prethodne godine, navodi se u izvješću o nerevidiranim poslovnim rezultatima koje je prethodno pregledao nadzorni odbor Petrola.

Operativna dobit prije kamata, amortizacije i poreza (EBITDA) iznosila je 277,1 milijun eura, nakon što je lani iznosila 180,8 milijuna eura. Prema grupi, struktura EBITDA normalizirala se u usporedbi s 2022., kada su energetska tržišta bila u izvanrednim uvjetima.

Troškovi poslovanja porasli su 20 posto na godišnjoj razini, na 561,3 milijuna eura, prvenstveno zbog viših cijena materijala i većih troškova rada.

Grupacija je prošle godine za neto investicije namijenila 82,9 milijuna eura, što predstavlja rast od 38,7 posto u odnosu na 2022. godinu, kada su ograničena financijska sredstva omogućila ulaganja u iznosu od 59,8 milijuna eura. Unatoč izazovima, lani su uspješno nastavili s provedbom ključnih razvojnih projekata, naveli su.

Uspješno su nastavili svoju strategiju upravljanja dugom, smanjivši neto zaduženost ispod razine iz 2021. godine. Zadržali su sve ključne pokazatelje na prihvatljivim razinama, što, po njima, daje financijski solidnu osnovu za buduće poslovanje. U prosincu prošle godine S&P Global Ratings odobrio je Petrolu dugoročni kreditni rejting BBB- i kratkoročni A-3, te ocjenu budućih izgleda kreditnog rejtinga "stabilno".

Prema riječima predsjednika Uprave Petrola Saša Bergera, lani su dokazali da su sposobni ne samo prilagoditi se nestabilnim okolnostima, već i napredovati u njima. „Aktivno smo sukreirali uvjete za budućnost, zadržavajući financijsku stabilnost i predanost ostvarenju strateških ciljeva. Time smo postavili dobre temelje za izradu nove strategije Petrol grupe za razdoblje 2025.-2030.", napisao je.

Član Uprave Drago Kavšek dodao je da će učinkovito upravljanje rizicima, pažljivo upravljanje troškovima i odgovorno ulaganje – posebice u projekte koji podržavaju energetsku tranziciju i održivi razvoj – osigurati da Petrol bude spreman za provedbu daljnjih strateških planova.

Ove će se godine, unatoč trenutno važećim zakonskim propisima, koji ograničavaju marže na određene naftne derivate i istovremeno koče razvojni potencijal, nastaviti strateškim pravcima zelene tranzicije, napisali su. Povećat će investicije koje su 2022. i 2023. bile usporene zbog niza vanjskih čimbenika. “Uz predanost energetskoj tranziciji i izvrsnom korisničkom iskustvu, Petrol grupa nastavit će nastojati osigurati stabilnost i profitabilnost za dioničare i u promijenjenim energetskim i gospodarskim okolnostima”, dodaju.

Tagovi: Petrol, nafta, struja, plin, BERGER, KAVŠEK
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE