GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol se unatoč padu prihoda vratio na staze profitabilnosti

Petrol se unatoč padu prihoda vratio na staze profitabilnosti
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2024 / 09:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nakon gubitka u 2022. godini, Grupa Petrol prošlu je godinu završila s neto dobiti od 136,6 milijuna eura.

Prihodi od prodaje pali su za 26 posto na sedam milijardi eura, uglavnom zbog nižih cijena energenata. Kako objašnjavaju u Petrolu, na poslovni rezultat utjecale su i više cijene materijala te viši troškovi rada.

Kako je grupa danas objavila na stranicama Ljubljanske burze, unatoč inflaciji, regulaciji cijena energenata i geopolitičkim napetostima, uspjeli su održati financijsku stabilnost i nastaviti širenje i diversifikaciju svojih aktivnosti.

Prodaja goriva dosegnula je 3,8 milijuna tona, osam posto manje nego godinu prije, dok je prodaja robe i usluga porasla deset posto, na 571,2 milijuna eura. Prihodi od robe i usluga porasli su kako u Sloveniji tako i na tržištima jugoistočne Europe. Prodali su i 16,6 teravat sati prirodnog plina, 12,8 teravat sati električne energije i 143,4 tisuće megavat sati toplinske energije.

Prema njihovim riječima, prošlogodišnje poslovanje odvijalo se u znatno drugačijim okolnostima nego godinu prije. Stanje na energetskim tržištima se stabiliziralo u odnosu na 2022. godinu, zbog čega je regulacija cijena nekih naftnih derivata bila blaža nego 2022. godine.

Nakon 2,6 milijuna eura gubitka u 2022., lani su se vratili na dobit. Korigirana bruto dobit dosegla je 677,6 milijuna eura, što je 72 posto više nego prethodne godine, navodi se u izvješću o nerevidiranim poslovnim rezultatima koje je prethodno pregledao nadzorni odbor Petrola.

Operativna dobit prije kamata, amortizacije i poreza (EBITDA) iznosila je 277,1 milijun eura, nakon što je lani iznosila 180,8 milijuna eura. Prema grupi, struktura EBITDA normalizirala se u usporedbi s 2022., kada su energetska tržišta bila u izvanrednim uvjetima.

Troškovi poslovanja porasli su 20 posto na godišnjoj razini, na 561,3 milijuna eura, prvenstveno zbog viših cijena materijala i većih troškova rada.

Grupacija je prošle godine za neto investicije namijenila 82,9 milijuna eura, što predstavlja rast od 38,7 posto u odnosu na 2022. godinu, kada su ograničena financijska sredstva omogućila ulaganja u iznosu od 59,8 milijuna eura. Unatoč izazovima, lani su uspješno nastavili s provedbom ključnih razvojnih projekata, naveli su.

Uspješno su nastavili svoju strategiju upravljanja dugom, smanjivši neto zaduženost ispod razine iz 2021. godine. Zadržali su sve ključne pokazatelje na prihvatljivim razinama, što, po njima, daje financijski solidnu osnovu za buduće poslovanje. U prosincu prošle godine S&P Global Ratings odobrio je Petrolu dugoročni kreditni rejting BBB- i kratkoročni A-3, te ocjenu budućih izgleda kreditnog rejtinga "stabilno".

Prema riječima predsjednika Uprave Petrola Saša Bergera, lani su dokazali da su sposobni ne samo prilagoditi se nestabilnim okolnostima, već i napredovati u njima. „Aktivno smo sukreirali uvjete za budućnost, zadržavajući financijsku stabilnost i predanost ostvarenju strateških ciljeva. Time smo postavili dobre temelje za izradu nove strategije Petrol grupe za razdoblje 2025.-2030.", napisao je.

Član Uprave Drago Kavšek dodao je da će učinkovito upravljanje rizicima, pažljivo upravljanje troškovima i odgovorno ulaganje – posebice u projekte koji podržavaju energetsku tranziciju i održivi razvoj – osigurati da Petrol bude spreman za provedbu daljnjih strateških planova.

Ove će se godine, unatoč trenutno važećim zakonskim propisima, koji ograničavaju marže na određene naftne derivate i istovremeno koče razvojni potencijal, nastaviti strateškim pravcima zelene tranzicije, napisali su. Povećat će investicije koje su 2022. i 2023. bile usporene zbog niza vanjskih čimbenika. “Uz predanost energetskoj tranziciji i izvrsnom korisničkom iskustvu, Petrol grupa nastavit će nastojati osigurati stabilnost i profitabilnost za dioničare i u promijenjenim energetskim i gospodarskim okolnostima”, dodaju.

Tagovi: Petrol, nafta, struja, plin, BERGER, KAVŠEK
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE