GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol s inicijativom za ocjenu ustavnosti Uredbe o formiranju cijena naftnih derivata

Petrol s inicijativom za ocjenu ustavnosti Uredbe o formiranju cijena naftnih derivata
PRAVNA BITKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2023 / 08:01
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Tvrtka Petrol podnijela je danas inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata s prijedlogom za privremenu suspenziju. Razlog je posljednja odluka Vlade o snižavanju reguliranih marži na motorna goriva, au Petrolu smatraju da su mjere nerazmjerne i suprotne člancima 3. i 8. Zakona o kontroli cijena.

Kako je navečer putem Seoneta priopćio Petrol, inicijativa se odnosi na najnoviju Vladinu izmjenu Uredbe o određivanju cijena određenih naftnih derivata koja je usvojena na dopisnoj sjednici Vlade 30. studenoga, odnosno na uredbu iz lipnja kojom je produžen regulacija cijena motornih goriva još godinu dana.

Posljednjom izmjenom predviđena je nova, snižena visina najviše dopuštene marže za pojedine naftne derivate, što izravno negativno utječe na poslovanje društva i grupe Petrol, navode iz kompanije.

Prema novoj uredbi, najveća dopuštena marža za bezolovni motorni benzin iznosi 0,0694 eura po litri. To je 0,03 eura po litri ili 30 posto manje nego prije izmjene uredbe kada je iznosila 0,0994 eura po litri. Marža za dizel smanjena je na 0,0683 eura po litri, što je 0,03 eura po litri ili 31 posto manje nego prije izmjene uredbe, kada je iznosila 0,0983 eura po litri.

Iz Petrola su naglasili da takva marža ne odražava stvarne tržišne uvjete i ne omogućuje profitabilno poslovanje, posebice u manje naseljenim područjima, gdje je profitabilnost temelj gospodarske aktivnosti, što je prepoznala i praksa Ustavnog suda.

Regulirana marža nepromijenjena je od 17. kolovoza 2022. godine, a značajno povećani troškovi poslovanja u 2023. godini zakomplicirat će uvjete poslovanja naftnih trgovaca, pišu iz Petrola. Mali udio u strukturi konačne maloprodajne cijene čini i marža naftnih trgovaca, kažu u Petrolu. Osim toga, prema podacima Europske komisije trenutno važeće marže za 95-oktanski benzin i dizelsko gorivo u Sloveniji dosežu samo 45,1 posto, odnosno 39,5 posto prosjeka Europske unije.

“Ove promjene dovode do nerazmjernog pritiska na naše poslovanje, budući da trgovci naftnim derivatima moraju iz navedenih marži pokriti veće operativne troškove, uključujući troškove transporta, rada benzinskih postaja, zaposlenika, pratećih usluga, marketinga i amortizacije”, navode. Benzin.

Posljedično, smatra naftni trgovac, takva regulacija utječe i na smanjenje raspoloživih sredstava za ulaganja u zelenu tranziciju. Iz Petrola također ističu da navedenom inicijativom žele postići da tvrtka nastavi s učinkovitim i konkurentnim poslovanjem na tržištu.

Vlada je krajem studenoga smanjila i trošarine, uglavnom s ciljem bržeg smanjivanja inflacije. Zbog toga će od utorka cijene benzina i dizela biti znatno niže.

Tagovi: Petrol, gorivo, cijene goriva, nafta, ustavnost
PROČITAJ I OVO
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE