GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol s inicijativom za ocjenu ustavnosti Uredbe o formiranju cijena naftnih derivata

Petrol s inicijativom za ocjenu ustavnosti Uredbe o formiranju cijena naftnih derivata
PRAVNA BITKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2023 / 08:01
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Tvrtka Petrol podnijela je danas inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata s prijedlogom za privremenu suspenziju. Razlog je posljednja odluka Vlade o snižavanju reguliranih marži na motorna goriva, au Petrolu smatraju da su mjere nerazmjerne i suprotne člancima 3. i 8. Zakona o kontroli cijena.

Kako je navečer putem Seoneta priopćio Petrol, inicijativa se odnosi na najnoviju Vladinu izmjenu Uredbe o određivanju cijena određenih naftnih derivata koja je usvojena na dopisnoj sjednici Vlade 30. studenoga, odnosno na uredbu iz lipnja kojom je produžen regulacija cijena motornih goriva još godinu dana.

Posljednjom izmjenom predviđena je nova, snižena visina najviše dopuštene marže za pojedine naftne derivate, što izravno negativno utječe na poslovanje društva i grupe Petrol, navode iz kompanije.

Prema novoj uredbi, najveća dopuštena marža za bezolovni motorni benzin iznosi 0,0694 eura po litri. To je 0,03 eura po litri ili 30 posto manje nego prije izmjene uredbe kada je iznosila 0,0994 eura po litri. Marža za dizel smanjena je na 0,0683 eura po litri, što je 0,03 eura po litri ili 31 posto manje nego prije izmjene uredbe, kada je iznosila 0,0983 eura po litri.

Iz Petrola su naglasili da takva marža ne odražava stvarne tržišne uvjete i ne omogućuje profitabilno poslovanje, posebice u manje naseljenim područjima, gdje je profitabilnost temelj gospodarske aktivnosti, što je prepoznala i praksa Ustavnog suda.

Regulirana marža nepromijenjena je od 17. kolovoza 2022. godine, a značajno povećani troškovi poslovanja u 2023. godini zakomplicirat će uvjete poslovanja naftnih trgovaca, pišu iz Petrola. Mali udio u strukturi konačne maloprodajne cijene čini i marža naftnih trgovaca, kažu u Petrolu. Osim toga, prema podacima Europske komisije trenutno važeće marže za 95-oktanski benzin i dizelsko gorivo u Sloveniji dosežu samo 45,1 posto, odnosno 39,5 posto prosjeka Europske unije.

“Ove promjene dovode do nerazmjernog pritiska na naše poslovanje, budući da trgovci naftnim derivatima moraju iz navedenih marži pokriti veće operativne troškove, uključujući troškove transporta, rada benzinskih postaja, zaposlenika, pratećih usluga, marketinga i amortizacije”, navode. Benzin.

Posljedično, smatra naftni trgovac, takva regulacija utječe i na smanjenje raspoloživih sredstava za ulaganja u zelenu tranziciju. Iz Petrola također ističu da navedenom inicijativom žele postići da tvrtka nastavi s učinkovitim i konkurentnim poslovanjem na tržištu.

Vlada je krajem studenoga smanjila i trošarine, uglavnom s ciljem bržeg smanjivanja inflacije. Zbog toga će od utorka cijene benzina i dizela biti znatno niže.

Tagovi: Petrol, gorivo, cijene goriva, nafta, ustavnost
PROČITAJ I OVO
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
OIE
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku kojom je smanjila naknadu za obnovljive izvore energije za 5% za krajnje kupce električne energije kao i poduzetnike koji ostvaraju pravo umanjenja te naknade.
Inflacija u Njemačkoj najniža od lipnja 2021.
USPORAVANJE
Inflacija u Njemačkoj najniža od lipnja 2021.
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj u veljači je iznosila 2,5 posto na godišnjoj razini, što je 0,4 postotna boda manje nego u siječnju i najniže od lipnja 2021., napisao je njemački statistički ured u prvoj danas objavljenoj procjeni.
Produljenje niže stope PDV-a na plin, grijanje i ogrjevni materijal
ODLUKE
Produljenje niže stope PDV-a na plin, grijanje i ogrjevni materijal
ZAGREB - Vlada je uputila u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, koje se odnose na produljenje snižene stope PDV-a do kraja ožujka 2025. na isporuke prirodnog plina, ogrjevnog materijala i grijanja iz toplinskih stanica, a po riječima predsjednika Vlade, prijedlog je "de facto" dio budućeg paketa mjera pomoći građanima.
Cijene nafte pale ispod 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 83 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su ispod 83 dolara pod pritiskom skoka zaliha u SAD-u i signala iz američke središnje banke da neće žuriti sa sniženjem kamatnih stopa.
Cindrigo: Kraj Slatine krećemo s bušenjem 4000 m duboke bušotine
GEOTERMALNI IZVORI
Cindrigo: Kraj Slatine krećemo s bušenjem 4000 m duboke bušotine
ZAGREB - Britanska kompanija Cindrigo izvijestila je Londonsku burzu o konačnom početku bušenja na istražnom polju geotermalnih izvora Slatina 3 u Virovitičko-podravskoj županiji, koje je u rujnu 2022., u pretežnom vlasničkom udjelu, otkupila od poduzetnika Marinka Mikulića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE