GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol s dodatnim objašnjenjima oko nedavne smjenom uprave

Petrol s dodatnim objašnjenjima oko nedavne smjenom uprave
NOVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2024 / 08:36
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nadzorni odbor Petrola dao je Slovenskom državnom holdingu (SDH) dodatna objašnjenja u vezi s promjenama u upravi društva koje su se dogodile prošle godine. Kao jedinu financijsku posljedicu, kao i u prosinačkom odgovoru, naveo je otpremninu tadašnje predsjednice uprave Nade Drobne Popovič. Radni odnos joj je prestao 4. siječnja.

Između ostalog, SDH je od nadzornika Petrola zatražio objašnjenje koji su razlozi prijevremenog prekida mandata u srpnju, odn. ostavka člana uprave Jože Bajuka i sporazumni prijevremeni prestanak mandata predsjednice uprave Drobne Popović u studenom. U prosincu je iz uprave Petrola otišao i Matija Bitenc. Odgovore holdingu Nadzorni odbor Petrola napisao je u priopćenju objavljenom 20. prosinca prošle godine.

Nadzornici su danas na stranicama Ljubljanske burze objavili dopunu odgovora. Bitencu je, kao i Drobne Popović, radni odnos prestao 4. siječnja, napisali su.

Ponovili su da je dvojici članova Uprave prestao mandat ostavkama, a predsjednici Uprave sporazumno na njezinu inicijativu. Jedina financijska posljedica sklapanja ugovora je obveza Petrola na isplatu otpremnine u skladu s ugovornim odredbama, a koja ne prelazi uobičajenu otpremninu u sličnim slučajevima, dodaju.

Istovremeno, Nadzorni odbor Petrola pobrinuo se da pri imenovanju novog predsjednika Uprave Saše Bergera i pri imenovanju novih članova Uprave postupi u skladu sa svim zakonskim pravilima koja obvezuju društva i njegovih organa. Pritom nije bio izložen vanjskom pritisku.

Pojasnio je i da je prijevremenim i neplaniranim prestankom mandata predsjednika Uprave vagao između mogućnosti pokretanja postupka za imenovanje potpuno nove Uprave i mogućnosti imenovanja novog predsjednika Uprave iz reda postojeći članovi uprave. Zbog kontinuiteta rada uprave i same tvrtke, odlučio se za ovo drugo te je stoga mandat predsjednika uprave povjerio Bergeru, tadašnjem članu uprave.

Iz tog razloga nije bila potrebna suradnja vanjske kadrovske agencije, stoji također u dopunjenom odgovoru. Istovremeno, Nadzorni odbor je osigurao da se sva imenovanja članova uprave i raspodjela područja rada među njima provode u skladu sa sustavom mandata, kako je utvrđeno u odnosu na upravljanje društvom Petrol, naime Berger i Marko Ninčević također su imenovani članovima uprave na prijedlog bivšeg predsjednika uprave, a Metod Podkrižnik i Drago Kavšek na prijedlog novog predsjednika uprave.

Nadzorni odbor je također istaknuo da je podjela područja rada među članovima uprave primjerena i utemeljena na njihovim stručnim kompetencijama, te da se strogo poštuje sustav unutarnjih kontrola i upravljanja rizicima.

Tagovi: Petrol, bitenc, nada drobne popovič
PROČITAJ I OVO
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE