GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol neće podići tužbu protiv bivše uprave

Petrol neće podići tužbu protiv bivše uprave
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2020 / 15:27
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Skupština Petrola upoznala se s rezultatima posebne revizije poslovanja bivše uprave koju je vodio Tomaž Berločnik. Revizijom je utvrđena šteta za tvrtku u osam transakcija, ali neće biti tužbe za naknadu štete.

Uprava, na čijem je čelu Nada Popovič Drobne, predložila je da se Glavna skupština upozna s izvještajem o reviziji na temelju kojeg se podnose tužbe za naknadu štete za osam transakcija. Drobne Popovič objasnio je da je šteta u pojedinim transakcijama opisno definirana u reviziji, pa bi trebalo angažirati dodatne stručnjake koji će utvrditi visinu štete.

Tome se usprotivila država koja izravno i neizravno posjeduje nešto više od 30 posto dionica. Protuprijedlogom je Slovenski državni holding (SDH) uspio postići da Glavna skupština naloži Upravnom odboru "da provodi daljnje aktivnosti u skladu sa svojim nadležnostima u vezi s nalazima izvješća". Uprava priprema pisano izvješće o provedenim aktivnostima u vezi s nalazima i o tome izvještava Glavnu skupštinu.

Revizijom koju je provela BDO Revizija pregledano je 30 transakcija iz različitih područja, od početka 2015. do odlaska bivše uprave u listopadu prošle godine. Revizijom nisu utvrđene nepravilnosti u 18 transakcija, kao ni u sponzorskim transakcijama i rasprodajama financijskih ulaganja. Međutim, utvrđene su nepravilnosti u ulaganjima, uključujući sve inspekcije investicijskih transakcija u BiH i Srbiji.

Odvjetnik Marko Zaman, koji je proučio rad prethodne uprave, objasnio je da je po zakonu uprava dužna dokazati da je svoje dužnosti izvršila pošteno i savjesno.

"Na temelju podataka do kojih smo došli, otkrivamo da uprava nije postupila s dužnom pažnjom", rekao je. Između ostalog, bio je netransparentan u odnosu na Nadzorni odbor, a optužen je i za nedovoljnu transparentnost i nedovoljno dokumentiranje procesa.

Prema Drobne Popovič, izvješće pokazuje da su se odluke o ulaganjima u prethodnoj upravi donosile na temelju nedovoljnih osnova, bez uspostavljenih sustava učinkovite kontrole pripreme podataka koji su bili temelj za odluke o ulaganju. Plaćene otkupne cijene nisu odražavale stvarnu vrijednost i nisu pripremale procjene profitabilnosti i sinergije ulaganja prije donošenja odluke.

Bivši predsjednik uprave Petrola Tomaž Berločnik, koji je ujedno i dioničar energetske tvrtke, na skupštini je odbacio optužbe iz revizije i rekao da su članovi bivše uprave prošle godine bili meta neopravdanog pritiska. "Samo revizorovo izvješće sadrži brojne pogreške, kako sadržajne, tako i one koje proizlaze iz površnosti", rekao je. "Oduvijek smo sve poslovne odluke donosili u okviru zakonskih ovlasti i u korist društva i uvijek smo ih dobro razmatrali", dodao je.

Prema podacima s kraja ožujka, najveći pojedinačni vlasnik Petrola je Češkoslovenska obchodni banka s 13,30% udjela, dok se slovačko-češka financijska grupa J&T skriva iza fiducijarnog računa. Među vlasnicima su SDH s 12,68% udjela, Republika Slovenija s 10,82% udjela i Kapitalska družba s 8,27% udjela. Najveći domaći privatni vlasnik je poslovna grupa poduzetnika Darija Južne.

Južna je na glavnoj skupštini ocijenio da nalazi posebne revizije otkrivaju velike nedostatke u upravljanju tvrtkom, pa je nužno poboljšati korporativno upravljanje, inače će se pogreške i nedostaci "i dalje vući".

Predsjednik Udruženja malih dioničara Slovenije Rajko Stankovič pitao je predstavnike države zašto bi odgodili moguću odluku o tužbi.

"Sada nalažemo upravi da ponovno procijeni ono što je već presudila", rekao je. Predsjednik Sveslovenskog udruženja malih dioničara Slovenije Kristjan Verbič u međuvremenu je izrazio potporu protuprijedlogu.

Na skupštini je bilo zastupljeno 58 posto svih dionica s pravom glasa Petrola, dok je protuprijedlog dobio 82 posto potpore na skupštini.

Tagovi: Petrol, Tomaž Berločnik, Rajko Stankovič, Marko Zaman, Nada Popovič Drobne, Igor Stebernak, Vizija Holding, revizija, Mbills, Zagorski Metalac, Petrol Beograd, Vjetroelektrarne Glunča, Petrol Hidroenergija, Atet, BH Petrol Oil Company
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE