GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad cijena nafte prema 77 dolara

Pad cijena nafte prema 77 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2024 / 17:29
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 77 dolara pod pritiskom zabrinutosti trgovaca za kinesku potražnju i bojazni da bi središnje banke vodećih gospodarstava mogle odgoditi ublažavanje uvjeta financiranja.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,40 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 77,30 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,85 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,59 dolara nižoj cijeni, od 72,23 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 2,03 dolara.

Tržišta je u četvrtak poljuljalo zatvaranje velike rafinerije u SAD-u koja prerađuje 435 tisuća barela dnevno, zbog problema u opskrbi strujom.

U petak pozornost se ponovo preusmjerila na monetarnu politku vodećih gospodarstava. Trgovci procjenjuju kada bi središnje banke mogle sniziti kamatne stope, što bi potaknulo gospodarstvo i potražnju za naftom.

Američka središnja banka zadržala je ovaj tjedan kamatne stope u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, a predsjednik Jerome Powelle rekao je u srijedu da će ih u idućim mjesecima početi snižavati.

Na kraju tjedna ulagači su se pobojali da bi Fed mogao odgoditi tu odluku nakon što je izvješće ministarstva rada pokazalo stabilan tempo zapošljavanja u siječnju.

I dužnosnik Europske središnje banke izjavio je u petak da ne bi trebali žuriti sa snižavanjem kamatnih stopa.

Na početku tjedna tržišta je uznemirio nalog suda u Hong Kongu o likvidaciji prezadužene kineske nekretninske tvrtke Evergrande. Građevinski sektor čini otprilike četvrtinu kineskog BDP-a pa bi produbljivanje krize na tržištu nekretnina moglo zakočiti gospodarsku aktivnost i potražnju za naftom.

Na kraju tjedna bojazni je produbila procjena Međunarodnog monetarnog fonda da će kineski gospodarski rast u ovoj godini usporiti na 4,6 posto i na oko 3,5 posto u medijanu do 2028.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 2,53 dolara, na 80,46 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, WTI nafta, Brent nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE