GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo su vladari hrvatskog vjetra, sunca i vode

Ovo su vladari hrvatskog vjetra, sunca i vode
SVE BOLJI POSAO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2023 / 10:37
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Samo u prošloj godini za “zelenim” stolom zavrtjelo se oko 500 milijuna eura, a prava uzbuđenja tek nas čekaju, piše u nedjelju Jutarnji list analizirajući tko su proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora.

Ukratko, ako imate puno novca, uložite u solarne elektrane, a ako imate jako puno novca, uložite u vjetroelektrane, navodi Jutarnji list.

I jedno i drugo će vam se vratiti vrlo konkretno, po 1,03 kune po kilovatu proizvedene električne energije, sve ostalo su igre brojki. Iz te kune će vam dio otići na kredit za investiciju, nešto državi za porez, točno jedna lipa lokalnoj zajednici za rentu, a ostatak, što je otprilike 30 posto od naplaćenog – vama u džep.

Paradoksalno, iako je u snažnom zamahu ovaj vid proizvodnje energije, kod nas je zapravo vrlo skroman u odnosu na potencijale koje imamo, kao i na zemlje Europske unije s kojima nastojimo držati korak.

U Hrvatskoj udio obnovljivih izvora u potrošnji električne energije iznosi visokih 53,5 posto, što nas svrstava odmah iza Austrije, Švedske, Danske i Portugala, no Hrvatsku na toj ljestvici “gura” hidroenergija.

Prava uzbuđenja tek nas čekaju, vlasnik tvrtke Acciona Energía s investicijom od 100 milijuna eura jedan je od najbogatijih Španjolaca, norveški Statkraft vodi Thorhild Widvey, bivša ministrica energetike, a njemački WPD AG osnovali su tihi milijarderi Gernot Blanke i Klaus Meier…

Kineska tvrtka Norinco International Cooperation Ltd. kupila je 76-postotni udio u senjskoj tvrtki Energija projekt d.d, za 32 milijuna eura te energiju proizvodi za tržište, odnosno bez unaprijed ugovorenih državnih poticaja. Iza Norinca stoji kineska država, pa uloženi kapital od 230 milijuna eura ne treba puno propitivati. Tko, međutim, stoji iza energije projekta? Poduzetnik Aleksandar Đombić, koji si je ostavio dio zlatne koke poduzeća čiji je većinski paket prodao kinezima.

O tome koje su kod nas glavne (birokratske) prepreke u realizaciji projekata, odnosno u čemu zaostajemo za drugima, Ante Renić, direktor hrvatske podružnice tvrtke VSB Holding kaže: “Mogla bi se napisati knjiga. Imamo dobar zakon o tržištu električne energije koji regulira razvoj energetskih projekata, no neshvatljivom sporošću državne administracije podzakonski akti nužni za njegovo provođenje kasne već godinu i pol dana. Rezultat toga je blokada u razvoju novih projekata, što nema smisla za zemlju koja vapi za svojim izvorima energije.

Tagovi: solarna energija, vjetroelektrane, Acciona Energía, Ante Renić, Statkraft, Thorhild Widvey
PROČITAJ I OVO
Članice OPEC-a sastaju se u Beču: Čeka li nas novo smanjenje proizvodnje nafte?
NAFTA
Članice OPEC-a sastaju se u Beču: Čeka li nas novo smanjenje proizvodnje nafte?
LONDON - Članice Organizacije zemalja za izvoz nafte (OPEC) sastat će se u danas u Beču kako bi raspravljali o novom sporazumu kojim bi se eventualno prilagodile proizvodne kvote nafte za ovu i narednu godinu te eventualno usvojilo i smanjenje proizvodnje.
Od utorka skuplje gorivo, Vlada omogućila trgovcima veće marže
CIJENE GORIVA
Od utorka skuplje gorivo, Vlada omogućila trgovcima veće marže
ZAGREB - Od utorka nas na benzinskim postajama očekuju više cijene goriva.
Gubitak EPS-a u 2022.povećan čak pet puta
SVE GORE
Gubitak EPS-a u 2022.povećan čak pet puta
BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije je prošlu godinu završila sa gubitkom od gotovo 619 miliona evra, pokazuju zvanični finansijski izveštaji. Ovaj gubitak je gotovo petostruko veći u odnosu na godinu pre.
EBRD kreditira Eles s 25 milijuna eura
KREDITI
EBRD kreditira Eles s 25 milijuna eura
LJUBLJANA - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala je zajam od 25 milijuna eura operatoru sustava prijenosne mreže Elesu.
Cijene nafte skočile iznad 76 dolara, u fokusu vijesti iz SAD-a
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte skočile iznad 76 dolara, u fokusu vijesti iz SAD-a
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara nakon što je američki Kongres suspendirao limit državnog duga, a središnja banka signalizirala da bi mogla napraviti pauzu u podizanju kamatnih stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE