GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo su najpogođenije države ako barel nafte dosegne 100 dolara

Ovo su najpogođenije države ako barel nafte dosegne 100 dolara
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2023 / 09:35
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Iznenadno smanjenje proizvodnje od strane OPEC-a i njegovih saveznika dovelo je do skoka cijena nafte - a analitičari kažu da će veliki uvoznici nafte poput Indije, Japana i Južne Koreje osjetiti najviše boli ako cijene padnu na 100 dolara po barelu, kao što su neki predviđali.

U nedjelju je OPEC+ najavio smanjenje proizvodnje od 1,16 milijuna barela dnevno, što je potez koji tržišta nafte nisu očekivala.

"To je porez za svaku ekonomiju koja uvozi naftu", rekao je za CNBC Pavel Molchanov, direktor privatne investicijske banke Raymond James.

“Nisu SAD te koje bi osjetile najveću bol od nafte od 100 dolara, bile bi to zemlje koje nemaju domaće izvore nafte: Japan, Indija, Njemačka, Francuska... da spomenemo neke od velikih primjera”, rekao je Molchanov.

Dobrovoljna smanjenja zemalja u naftnom kartelu trebala bi započeti u svibnju i trajati do kraja 2023. I Saudijska Arabija i Rusija smanjit će proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno do kraja ove godine, dok će druge članice OPEC-a poput Kuvajta , Oman, Irak, Alžir i Kazahstan također smanjuju proizvodnju.

Fjučersi sirove nafte Brent posljednji su put trgovali 0,57% više na 85,41 USD po barelu, dok su američki West Texas Intermediate terminski ugovori stajali 0,5% na 81,11 USD po barelu.

Zemlje uvelike ovise o uvozu nafte

"Regije koje su najviše pogođene smanjenjem opskrbe naftom i povezanim skokom cijena sirove nafte su one s visokim stupnjem ovisnosti o uvozu i visokim udjelom fosilnih goriva u svojim primarnim energetskim sustavima", rekao je direktor Eurasia Group Henning Gloystein.

Ako nafta dodatno poskupi, čak će i snižena ruska nafta početi štetiti rastu Indije.

"To znači da su najizloženije industrije tržišta u nastajanju ovisne o uvozu, posebno u južnoj i jugoistočnoj Aziji, kao i teške industrije Japana i Južne Koreje ovisne o super uvozu."

Indija

Indija je treći najveći potrošač nafte u svijetu i kupuje rusku naftu po velikim popustima otkako su Rusiji uvedene sankcije kao odgovor na njezinu invaziju na Ukrajinu.

Prema vladinim podacima, indijski uvoz sirove nafte porastao je za 8,5% u veljači u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Sirova nafta po cijeni od 100 dolara uskoro bi mogla postati nova normala, predviđa Paul Sankey, vrhunski energetski analitičar

Želite igrati na višim cijenama nafte? Analitičari podupiru ove dionice, dajući im više od 160% povećanja

Ove dionice značajno rastu kada cijene nafte rastu

"Iako još uvijek profitiraju od sniženog ruskog plina, već su pogođeni visokim cijenama ugljena i plina", rekao je Gloystein.

"Ako nafta dodatno poskupi, čak će i snižena ruska nafta početi štetiti rastu Indije."

Japan

Nafta je najznačajniji izvor energije u Japanu i čini oko 40% ukupne opskrbe energijom.

"Nemajući značajnu domaću proizvodnju, Japan uvelike ovisi o uvozu sirove nafte, pri čemu između 80% do 90% dolazi iz regije Bliskog istoka", objavila je Međunarodna agencija za energiju.

Južna Korea

Isto tako za Južnu Koreju, nafta čini glavninu njezinih energetskih potreba, prema neovisnoj istraživačkoj tvrtki Enerdata.

“Južna Koreja i Italija više od 75 posto ovise o uvezenoj nafti”, istaknuo je Molčanov.

Europa i Kina također su "jako izložene", prema Gloysteinu.

Međutim, dodao je da je izloženost Kine nešto manja zbog domaće proizvodnje nafte, dok se Europa u cjelini uglavnom oslanja na nuklearnu energiju, ugljen i prirodni plin, a ne na fosilna goriva u svojoj primarnoj energetskoj mješavini.

Utjecaj na gospodarstva u razvoju

Na neka tržišta u nastajanju koja "nemaju sposobnost strane valute da podrže ovaj uvoz goriva", cijena od 100 dolara negativno će utjecati, rekao je Molchanov. Naveo je Argentinu, Tursku, Južnoafričku Republiku i Pakistan kao potencijalna gospodarstva koja će biti pogođena.

Šri Lanka, koja ne proizvodi naftu u zemlji i 100% ovisi o uvozu, također je vrlo osjetljiva na veći udar, rekao je.

"Zemlje s najmanje stranih valuta i koje su uvoznice najviše će povrijediti jer se cijena nafte određuje u američkim dolarima", rekla je osnivačica Energy Aspects, Amrita Sen, koja je dodala da će troškovi uvoza još više porasti ako dolar ojača.

100 dolara po barelu neće biti trajno

Međutim, dok bi 100 dolara po barelu moglo biti unutar horizonta, viša cijena možda neće dugo ostati, rekao je Molčanov, dodajući da to neće biti "trajni plato".

"Dugoročno gledano, cijene bi mogle biti više u skladu s onim gdje smo danas" - u području od oko 80 do 90 dolara ili tako nešto, rekao je.

"Kad nafta dosegne 100 dolara po barelu i ostane tu neko vrijeme, to potiče proizvođače da stvarno ponovno povećaju proizvodnju", rekao je Gloystein.

Tagovi: nafta, naftno tržište, barel nafte, OPEC, Indija, Južna Koreja, Japan
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE