GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Olakšan put za gradnju solarne elektrane Planik

Olakšan put za gradnju solarne elektrane Planik
PROCEDURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2023 / 08:28
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Nakon što je firma B&B sunce i vjetar Bileća u decembru prošle godine dobila koncesiju za izgradnju solarne elektrane i vjetroparka Planik u opštini Bileća, napreduje stvaranje preduslova za početak gradnje.

Nakon što je preduzeće u junu podnijelo zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za izgradnju solarne elektrane Planik, sada su u Opštini Bileća stavljeni na uvid javnosti dokazi uz zahtjev za izdavanje ekološke dozvole koje je izradio Institut za građevinarstvo IG d.o.o. Banja Luka, PJ Trebinje. Iz priložene dokumentcije je vidljivo da provođenje procjene uticaja na životnu sredinu i pribavljanja studije uticaja nije obavezno i važi dvije godine od dana donošenja rješenja.

Saglasno tome Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Banja Luka napravilo je ispravku u lokacijskim uslovima u kojima se stavka u kojoj se navodi da je nosilac projekta "dužan" izraditi studiju uticaja na životnu sredinu mijenja u stavku "nije dužan".

Iza projekta vjetroparka i solarne elektrane Planik stoje vlasnik fabrike kafe i konditorskih proizvoda Crnagoracoop iz Crne Gore Nedeljko Babić i osnivač kompanije Sistem – MNE Ljubiša Bošković, koja se bavi projektima iz obnovljivih izvora energije. Sa njima u biznis je ušle i izraelsa firma firme BIG Shoping Centers preko svoje podružnice BIG Energia Holding iz Mađarske, a koja je poznata u regionu po vlasništvu maloprodajnih lanace trgovina.

Solarna elektrana Planik planirana je na parceli označenoj kao k.č. br. 893 KO Meka Gruda i k.č. br. 599 KO Preraca, opština Bileća. Do ovih lokacija se dolazi sa magistralnog puta prvog reda koji povezuje Bileću sa Gackom. Oko 20 km sjeverno od Bileće skreće se na lokalni makadamski (livadski) put koji vodi do lokacije buduće SE Planik. Solarna elektrana je planirana na parceli nepravilnog oblika ukupne površine 118 hektara, a imat će ukupnu instalisanu snagu 80 MW (AC strana) i procijenjenu godišnju proizvodnju od 106 GWh.

Za izgradnju solarne elektrane Planik odabrani su fotonaponski moduli proizvođača Trinasolar TSM-DEG21C-20-665 Wp Vertex. Fotonaponski sistem se sastoji od 144.360 monokristalnih solarnih panela snage 665 Wp.

Podsjećamo da su krajem 2022. sa preduzećem B&B sunce i vjetar Bileća potpisani ugovori o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne elektrane Planik i vjetroelektrane Planik na području opštine Bileća.

Solarna elektrana, kako je navedeno, trebalo bi da bude izgrađena za dvije godine. Кoncesija je dodijeljena na period od 27 godina, a procjenjena ukupna vrijednost investicije iznosi 136.908.100 КM, saopšteno je tada. Vjetroelektrana Planik trebalo bi da ima isntalisanu snagu od 39,6 MW i procjenjenu godišnju proizvodnju 93,20 GWh, a njena izgradnja planirana je za dvije i po godine. Кoncesija za vjetroelektranu je dodijeljena na period od 27 i po godina, a procjenjena ukupna vrijednost investicije iznosi 101.527.135 КM.

Tagovi: solarna elektrana Planik
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE