GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveška naftna industrija na putu rekordnih ulaganja

Norveška naftna industrija na putu rekordnih ulaganja
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2024 / 10:38
Autor: SEEbiz
OSLO - Naftne tvrtke koje posluju u Norveškoj planiraju uložiti rekordne iznose u istraživanje, bušenje i cjevovodni transport 2025. godine, prema preliminarnim podacima norveške statistike.

Prema sadašnjoj procjeni, ukupni iznos ulaganja trebao bi iznositi 205 milijardi kruna (18,1 milijarda eura), no u stvarnosti će, prema iskustvima, biti sigurno veći.

Objava ovih podataka, temeljena na prognozama samih kompanija, dolazi dva mjeseca nakon što je međunarodna zajednica na klimatskoj konferenciji UN-a u Dubaiju pristala na odustajanje od korištenja fosilnih goriva, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Procijenjena vrijednost ulaganja naftne industrije u Norveškoj, koja je nakon početka rata u Ukrajini 2022. pretekla Rusiju kao najveći opskrbljivač prirodnim plinom u Europi, 15 posto je viša od prvotne procjene tvrtke iz istog razdoblja prošle godine. godinu za 2024. godinu, priopćeno je u četvrtak iz Državnog zavoda za statistiku.

Ove se procjene obično ispravljaju prema gore tijekom vremena. Planirane investicije za ovu godinu već su pet posto veće od onih zadanih u studenom prošle godine, a već tada su oštro revidirane naviše. Prema sadašnjim podacima, naftne kompanije planiraju 2024. u Norvešku uložiti rekordnih 244 milijarde kruna (21,5 milijardi eura).

Dok je Norveška redovito kritizirana zbog svoje proizvodnje nafte i plina, Oslo inzistira na tome da njegova industrija osigurava radna mjesta i razvija vještine, istovremeno naglašavajući važnost osiguravanja stabilne opskrbe energijom za Europu.

U siječnju je norveški sud presudio da su dozvole za proizvodnju izdane za tri naftna polja nevažeće, rekavši da utjecaj projekata na klimu nije dovoljno proučen. Ministarstvo energetike žalilo se na presudu.

Kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5 stupnjeva Celzijusa u odnosu na predindustrijske razine, Međunarodna agencija za energiju (IEA) od 2021. godine poziva zemlje da zaustave nove projekte istraživanja nafte.

Tagovi: Norveška, nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE