GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka proizvela manje električne energije, ali više iz obnovljivih izvora

Njemačka proizvela manje električne energije, ali više iz obnovljivih izvora
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 17:47
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačka je u trećem tromjesečju proizvela za petinu manje električne energije nego prethodne godine, ali je uvezla tri četvrtine više, objavio je u srijedu Savezni ured za statistiku.

Od početka srpnja do kraja rujna u Njemačkoj je proizvedeno 94,2 milijarde kilovatsati, a uvezeno je još 23,1 milijarda – 78,6 posto više nego u trećem kvartalu 2022. godine.

“Pad je vjerojatno posljedica slabije potražnje, koja je posljedica usporavanja energetski intenzivnih sektora gospodarstva i većeg uvoza električne energije”, navode statističari.

Njemačka je uglavnom uvozila električnu energiju iz Danske, Francuske i Nizozemske. Istodobno je izvoz pao za 38 posto, na 9,9 milijardi kWh.

Najveći dio električne energije u trećem tromjesečju ove godine dolazi iz obnovljivih izvora, s udjelom od 60,2 posto. To je znatno više nego godinu ranije i tadašnjih 44,4 posto.

Elektrane na fosilna goriva proizvele su preostalih 39,8 posto, uz pad proizvodnje od 42,9 posto u usporedbi s prošlom 12 mjeseci.

Najvažniji segment proizvodnje iz obnovljivih izvora su vjetroturbine koje su u mrežu pustile 16 posto više električne energije nego 2022. godine i pokrile nešto manje od četvrtine ukupne proizvodnje. Solarna energija pokriva 21,3 posto, što je 6,6 posto više nego 12 mjeseci ranije.

Pritom je proizvodnja elektrana na prirodni plin porasla za devet posto, ali je proizvodnja termoelektrana na ugljen gotovo prepolovljena, za 47,3 posto i s udjelom od 23,9 posto.

Na kraju trećeg tromjesečja 2022. ugljen je pokrivao gotovo 36 posto ukupne proizvodnje električne energije u Njemačkoj i bio je primarni izvor tijekom cijele godine.

Tagovi: STRUJA, ELEKTRIČNA ENERGIJA, OIE
PROČITAJ I OVO
Barel nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Barel nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su iznad 83 dolara pod utjecajem očekivanja da bi vodeći proizvođači mogli smanjivati opskrbu i u proljeće i stišane zabrinutost za kinesku potražnju.
JANAF treću godinu uzastopno obara povijesne rezultate poslovanja
REKORDI
JANAF treću godinu uzastopno obara povijesne rezultate poslovanja
ZAGREB – Jadranski naftovod d.d. ostvario je u 2023. godini ukupne prihode od 153,3 milijuna eura, koji su veći za gotovo 29 posto od ostvarenih u prethodnoj godini.
Chevronovo preuzimanje Hessa moglo bi se izjaloviti
UPOZORENJE
Chevronovo preuzimanje Hessa moglo bi se izjaloviti
NEW YORK - Američki naftni div Chevron otkrio je da bi njegovo planirano preuzimanje američke energetske tvrtke Hess vrijedno 53 milijarde dolara (50 milijardi eura) moglo biti u opasnosti ako konkurentske velike naftne kompanije uspješno dovedu u pitanje njegovu kontrolu nad Hessovim 30% udjela u divovskom naftnom polju Stabroek Block.
Rusija će zabraniti izvoz benzina
IZVOZ
Rusija će zabraniti izvoz benzina
MOSKVA - Ruska vlada planira uvesti privremenu zabranu izvoza benzina od 1. ožujka kako bi uravnotežila rastuću potražnju u proljetnoj i ljetnoj sezoni, rekao je glasnogovornik potpredsjednika vlade Alexander Novak za TASS.
EBRD financira obnovljive izvore energije u Srbiji
SPORAZUMI
EBRD financira obnovljive izvore energije u Srbiji
LONDON - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u ponedjeljak u Londonu dva sporazuma o suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za potporu investicijama u području obnovljivih izvora energije (OIE) u Srbiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE