GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka prodajom površina za vjetroelektrane prikupila nekoliko milijardi eura

Njemačka prodajom površina za vjetroelektrane prikupila nekoliko milijardi eura
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2023 / 20:28
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Na prvoj aukciji četiriju područja za postavljanje vjetroelektrana u Sjevernom i Baltičkom moru, njemačka Savezna agencija za mreže prikupila je ukupno 12,6 milijardi eura. Po prvi put u Njemačkoj, korporacije će morati platiti za pravo postavljanja vjetroturbina u moru na sjeveru zemlje. Najveći dio novca iskoristit će se za smanjenje troškova električne energije.

Kako je danas objavilo nadzorno tijelo u Bonnu, 90 posto prikupljenog novca bit će iskorišteno za financiranje potrebnog proširenja mreže, a time i za smanjenje troškova električne energije. Po pet posto bit će dodijeljeno zaštiti morske prirode i promicanju ekološki prihvatljivog ribarenja, objavila je njemačka novinska agencija dpa.

Ovo je prvi put u Njemačkoj da je Federalna agencija za elektroenergetsku mrežu upotrijebila aukciju kako bi odredila koje tvrtke smiju postaviti gdje vjetropark. To je bilo moguće jer je primila više ponuda za sva četiri područja po ponuđenoj cijeni od nula centi. To znači da tvrtke odmah u startu odustaju od dugoročnih državnih potpora.

Tri vjetroelektrane snage 2000 megavata u Sjevernom moru i jedna vjetroelektrana snage 1000 megavata u Baltičkom moru stavljene su na dražbu. Početak rada vjetroelektrana očekuje se 2030. godine.

Rezultati aukcije, prema riječima predsjednika Federalne mrežne agencije Klausa Müllera, potvrđuju atraktivnost ulaganja u energiju vjetra na moru u Njemačkoj. "Natjecanje za pučinsku energiju vjetra je veće nego ikad", rekao je, dodajući da su BP i Total Energies svaki osigurali dva područja.

Prema podacima konzultantske tvrtke Deutsche Windguard, krajem 2022. godine u Njemačkoj je radilo 1539 offshore vjetroturbina ukupne snage 8100 megavata. Današnjom dražbom dodijeljena su prava za dodatnih 7000 megavata, što znači gotovo udvostručenje sadašnjeg kapaciteta vjetroturbina na moru.

Tagovi: Njemačka, vjettroelektrane
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE